Pavel Trunečka z IKEM: O všech, kdo potřebují transplantaci jater, zatím nevíme

25. srpen 2013

V pražském IKEM v těchto dnech slaví. Provedli tam už neuvěřitelných tisíc transplantací jater. „Játra jsou druhým nejčastěji transplantovaným orgánem u nás, na prvním místě jsou ledviny,“ podotýká v rozhovoru s Patricií Strouhalovou doktor Pavel Trunečka, přednosta transplantačního centra IKEM a přední odborník na transplantace v České republice.

„První transplantace jater v Česku byla provedená v Brně, a to v roce 1983,“ říká Pavel Trunečka. „Byl to nepochybně pionýrský čin. V IKEM jsme začali později, v roce 1995. Od té doby počet transplantací vzrůstá každým rokem.“

Čtěte také

Zajímá vás, kolik lidí u nás vlastně transplantaci jater potřebuje? Pak možná budete z odpovědi pana doktora zklamáni. Přesně se to totiž neví. „Víme pouze o těch pacientech, které k nám někdo pošle,“ vysvětluje Pavel Trunečka. „Ze světových statistik však vyplývá, že je zapotřebí 20 transplantací na milión obyvatel. U nás se jich zatím provádí polovina.“

Pacienti tak musí být někde sledováni, jejich choroba včas rozpoznána a oni sami ve správném stádiu posláni do transplantačního centra. A to prý není jednoduchá záležitost. „Na rozdíl třeba od nemocí srdce, onemocnění jater je celkem vzácné,“ vysvětluje host Patricie Strouhalové.

Čtěte také

Co všechno se dnes vlastně dá transplantovat? Které transplantace patří mezi ty nejnáročnější? Která transplantační centra ve světě dokážou konkurovat tomu, které vede doktor Pavel Trunečka, přednosta transplantačního centra IKEM a přední odborník na transplantace v České republice?

Záznam celého rozhovoru Pavlem Trunečkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio