Petr Bende: Vždycky jsem měl rád vánoční koledy, ale vadilo mi, jak jsou pomalé

16. prosinec 2016

Petr Bende je muzikant, který projel kus Evropy a muzice se věnuje od útlého dětství. Svou kariéru hudebníka zahájil dávno předtím, než ho poznala celá republika ve druhé SuperStar, kde skončil na 2. místě. Momentálně se chystá na 20. ročník svého vánočního turné, které začalo kdysi v malém kulturním domě ve Zbraslavi u Brna.

„Měl jsem vždycky rád vánoční koledy, akorát mi vadilo, jak jsou unylé a pomalé. Takže jsme do nich začali vkládat různé styly a mezi to jsme vložili naše vlastní autorské skladby. To se lidem zalíbilo, i když na tom prvním vánočním koncertě bylo krásných 23 platících,“ vzpomíná Bende.

Petr Bende představuje nové album Restart. Poslechněte si jednu z jeho nových písní, kterou zahrál ve studiu Radiožurnálu:

Vánoční turné ale už i překročilo hranice republiky. Třeba v prosinci 2013 hrál Petr Bende v katedrále Saint-Louis v Paříži. Zavítalo na něj přes 700 lidí a prvních asi 7 řad tvořila místní honorace, včetně generála pařížské Invalidovny. Zástupkyně ambasády je upozornila, že i kdyby generál odešel, nesmí přestat hrát.


Star Dance byla strašná dřina, všechny tanečníky obdivuji. Trénovalo se od srpna, já jsem mezitím jezdil na koncerty, postupovalo to dál a bylo to čím dál náročnější. Když začaly živé přenosy, tak se mi do toho blížilo vánoční turné. Nakonec to dopadlo tak, že jsem vypadl těsně před vánočním turné, protože jinak nevím, jak bych to udělal. PETR BENDE

„Až před poslední skladbou se generál zvedl a vyrazil ke mně. Já si říkal, že odejde. On šel přímo ke mně, jeho asistentka mu přinesla obrovskou květinu, a šel nám pogratulovat, že jsme byli jediný koncert ze zahraničních hostů, na kterých tam byl, který odseděl až do konce,“ říká Bende se smíchem.

Do povědomí veřejnosti se dostal i díky druhé řadě SuperStar, ve které skončil na 2. místě. Podle Petra Bende tam nepanovala žádná nevraživost, ale spíš věkové rozdělení. Jemu a Vlastovi Horvathovi totiž v té době bylo 27 let, věnovali se muzice a měli své kapely, ale ti mladší, kterým bylo kolem 17 let, řešili spíš mediální stránku věci.

Vychovává Petr Bende hudebníky i ze svých dvou synů? Na jakých nejzajímavějších místech hrál? A jaké je jeho nové album Restart? Poslechněte si celý rozhovor s Petrem Bende. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: mmk
Spustit audio