Petr Dvořák

9. prosinec 2011

Má-li Česká televize duši, pak jde o duši mírně zaprášenou a ustrašenou. Alespoň to v rozhovoru s Tomášem Pancířem tvrdí nový generální ředitel veřejnoprávní televize a zároveň bývalý ředitel komerční TV Nova Petr Dvořák. „Cílem mé práce je, aby se z ČT stala sebevědomá, moderní instituce, která si uvědomuje, že má v českém mediálním systému svou nezastupitelnou úlohu,“ nastiňuje své plány v čele České televize Petr Dvořák.

V pondělí přijde ke slovu česká tvorba, v úterý půjde o silné koprodukční filmy. Středy budou i nadále patřit Poště pro tebe a nově špičkovým světovým seriálům, ve čtvrtek se těšte na opakování Dobrodružství kriminalistiky. Všední týden v pátek uzavře klasická trojkombinace Vyprávěj, Třináctá komnata a Všechnopárty a v sobotu se ke slovu dostane kvalitní televizní zábava.

Tak by mělo vypadat programové schéma České televize od Nového roku. „Cílem programových změn bylo vytvořit přehledné schéma, které divákovi umožní vytvořit si určité divácké návyky. Toto schéma by se zároveň nemělo snažit pouze reagovat na kroky komerčních televizí,“ vysvětluje Petr Dvořák, na základě jaké úvahy nové programové schéma vznikalo.

Programové změny ovšem nejsou jedinými novinkami, které nový generální ředitel České televize zavádí. Značné emoce ve společnosti vyvolalo například přesunutí tradičního večerníčku z prvního na druhý televizní kanál. A změny se nevyhýbají ani zpravodajství.

Petr Dvořák v rozhovoru s Tomášem Pancířem

„Novinky ve zpravodajství by se měly projevit na jaře příštího roku,“ upozorňuje Petr Dvořák. „Musíme udělat řadu změn, a to obsahových i formálních.“

Má už Petr Dvořák jasno v tom, kteří zaměstnanci zpravodajství České televize opustí? Také na tuto otázku nový generální ředitel odpovídal. Padly však i další dotazy. Jakou roli mají hrát animace ve zpravodajství České televize? A na co se mohou těšit fanoušci náročnějších filmů?

Záznam celého rozhovoru s Petrem Dvořákem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio