Petr Fejk

16. duben 2011

Nejkrásnější, nejintenzivnější, nejproduktivnější a nejsilnější. Takovými přívlastky Petr Fejk hodnotí oněch 13 let, které strávil v čele pražské zoologické zahrady. „Zahradu jsem opouštěl ve vzorném stavu. Kdybych v ní zůstal ještě déle, pouze bych brzdil motor,“ upozorňuje na to, že podle vlastního názoru opustil zoo v pravý čas. Nejen na to, v čem se pražská zoo během jeho šéfování změnila nebo co by ze své pozice ombudsmana Českých drah změnil na našich železnicích, se jej ptal Václav Žmolík.

O lecčems rozhodují náhody – někdy tak osudové, že je nedokážete naplánovat. I s podobnými slovy Petr Fejk zpětně hodnotí své působení v čele pražské zoo. K těm osudovým okamžikům, které přicházejí nečekaně, ovšem s o to větší intenzitou a významnějšími důsledky, patří dozajista povodně v roce 2002. „Šlo o největší tragédii v dějinách pražské zoo. S kolegy jsme se však do napravování následků pustili s takovou vervou a chutí věci zvrátit, že jsme z ní vytvořili impulz pro zcela nové období,“ vzpomíná Petr Fejk.

Heslo všechno zlé je k něčemu dobré se v případě pražských povodní a jejich vlivu na fungování zoologické zahrady uplatnilo bezvýhradně. „Na zelené louce, kterou povodeň přinesla, jsme vybudovali zcela novou zoo,“ upozorňuje Petr Fejk.

Zoo Praha, i přes všechny úspěchy, jichž se mu v ní podařilo dosáhnout, je dnes pro Petra Fejka minulostí, kterou už mají na starosti jiní. On sám se totiž stal ombudsmanem pro kvalitu služeb Českých drah. Možná trochu neobvyklý název pracovní pozice – co všechno v sobě vlastně zahrnuje? „Vyřizování podnětů zákazníků, kontrolu nedostatků přímo na místě a na jejich základě příprava systémových změn, které by vedly ke zlepšení,“ popisuje Petr Fejk, co nyní tvoří jeho pracovní náplň.

Ve funkci působí od 1. března. Kde na dráze vidí po několika týdnech největší problémy? A mohou se cestující, kteří využívají služeb Českých drah, těšit na některá významná vylepšení? Nejen to se od Petra Fejka dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Ten si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Fejkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio