Petr Koubský

2. březen 2012

Do jaké míry nás ovlivňují sociální sítě? A dokázali bychom vůbec žít bez internetu? I tyto otázky položila moderátorka Lucie Výborná svému pátečnímu hostu, kterým byl publicista a odborník na informační technologie Petr Koubský.

„Myslím, že sociální sítě mají reálný dopad na fungování naší společnosti. Naše generace se možná už tolik netýkají, ale dětí a lidí, kterým je 18 a méně let, ano,“ domnívá se Petr Koubský, podle něhož mají mladí na internetu alternativní svět. Ten přináší své výhody, ale i nebezpečí, o nichž je třeba vědět.

Sociální sítě podle Petra Koubského i přes všechny nevýhody nezaniknou. „Odpovídají na lidskou potřebu komunikace a setkávání,“ zdůrazňuje s tím, že například na Facebooku je stejně pestrá společnost jako ta, kterou potkáte třeba na ulici nebo v kavárně.

„V Česku patří mezi nejpoužívanější sociální sítě Facebook, Twitter a relativně nově Google+,“ vyjmenovává Petr Koubský, podle něhož se slibně rozvíjela také síť Líbímseti, v Polsku funguje Nasza-klasa.pl, jakási obdoba Spolužáci.cz, a v Brazílii je oblíbený Orkut.

Petr Koubský odpovídal také na otázky posluchačů

Moderátorka Lucie Výborná se Petra Koubského ptala také na kontroverzní obchodní dohodu ACTA. Proč ji považuje za špatnou? Během rozhovoru došlo také na diskuzi o inteligentních telefonech. Jaké nebezpečí pro soukromí znamená jen pouhá jeho ztráta? Odpovědi na tyto otázky si můžete poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Koubským a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.