Petr Nikl: Tvoření nezapadá do škatulky plánování

26. únor 2013

Své projekty a vystoupení považuje spíš za potřebu a v současné době můžete navštívit v Českých Budějovicích jeho výstavu Tváře New Yorku. Řeč je o Petru Niklovi, výtvarníkovi, básníkovi a hudebníkovi, se kterým si v úterý povídala moderátorka Lucie Výborná.

„Nejdřív musím vědět, co bych rád sdělil, pak si vyberu formu a prostředek vyjádření,“ nastiňuje svůj pohled na umění Petr Nikl, který částečně žije v Česku a částečně v New Yorku, kde pracuje jeho manželka. „Lidé v New Yorku jsou velmi bizarní, kreativní, ale také barevní v tom, co mají na sobě a jakým způsobem přistupují k životu,“ popisuje.

Během prvního roku svého pobytu v New Yorku projížděl městem a litoval, že nemá fotoaparát. Původně sice chtěl malovat portréty těch, které potkává, zpaměti, ale nakonec zjistil, že se nedokáže oprostit od svého subjektivního pohledu.

„Proto jsem začal lidi fotit a pak je zcela otrocky překreslovat, ale stejně mě to bavilo. Zažil jsem vzrušení z reality,“ přiznává Petr Nikl a popisuje muže, kterého portrétoval hned několikrát. „Jmenuje se Henry a potkával jsem ho sedávat na Times Square. Má neuvěřitelně kulaté oči, ale příliš toho nenamluví, proto ani nevím, jaké má zaměstnání,“ vypráví.

Petr Nikl popsal, jak vznikla jeho výstava Tváře New Yorku

K vyjadřování Petra Nikla patří intuice a také spontaneita, která se podle něj ztrácí pobytem v prostředí, které jí nepřeje. „Je to věc osudu. Jsem rád, že jsem vyrůstal v prostředí, které právě spontaneitě přálo,“ uvažuje.

Proč Petr Nikl nepoužívá diáře a raději příliš neplánuje? Jak k němu přichází inspirace? A co ho napadá při pohledu na zcela běžné věci? Také to se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Niklem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.