Petr Šimůnek: Neházejme podnikatele do jednoho pytle. Spousta z nich zbohatla tvrdou prací

24. duben 2014

Novinář Petr Šimůnek vede českou mutaci ekonomického magazínu Forbes. V minulosti mimo jiné moderoval politické debaty. „Chci se stýkat s lidmi, kteří mají co říct,“ tvrdí dnes s tím, že politické dění sleduje spíš jen okrajově.

„Lidé si myslí, že bohatí jsou v Česku jen ti, kteří vydělali na kupónové privatizaci nebo něco ukradli, ale není to tak,“ zdůrazňuje v úvodu rozhovoru Petr Šimůnek. Magazín, pro který pracuje, každoročně zveřejňuje seznam nejbohatších lidí světa.

Čtěte také

„Jsme tu často přízemní a počítáme jen peníze,“ uvažuje a současně prozrazuje, jak redaktoři ekonomického magazínu shánějí informace potřebné k sestavování podobných žebříčků. Jedním ze zdrojů můžou být akciové trhy. „Srdce žebříčku vytváří americká redakce. V Česku počítáme majetek nejbohatších Čechů,“ nastiňuje.

Nepohybuje se trochu na hranici ekonomického bulváru? Ptala se moderátorka Lucie Výborná. „Nikdy nelezeme druhým do soukromí,“ zdůrazňuje Petr Šimůnek. Na veškerých informacích spolupracuje spolu s dotčenými lidmi. „Když zjistíme, kolik má Petr Kellner domů, zeptáme se ho. A nejde o soukromé domy, ale nemovitosti kancelářského typu, obchodní centra,“ prozrazuje.

Petr Šimůnek, novinář a šéfredaktor české mutace magazínu Forbes

Kdo tedy patří mezi tři nejbohatší Čechy? Jaké informace v žebříčcích nenajdete? A jak pomáhají bohatí charitativním organizacím? Také na tyto otázky odpověděl Petr Šimůnek mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio