Petr Sís: Z vodovek vznikl gobelín. Zachoval jsem chladnou tvář, ale oddechl jsem si, až když jsem ho uviděl

20. prosinec 2012

„Původně mělo sice jít o poctu Václavu Havlovi, ale originální obraz je velký asi jako obálka časopisu,“ vysvětlil ilustrátor a grafik Petr Sís, z jehož obrazu se stala předloha k velkoformátovému gobelínu, který si můžete prohlédnout na pražském letišti.

„Během práce jsem netušil, že vznikne gobelín, a tak jsem různě rozléval na papír vodovky,“ nastiňuje Petr Sís s tím, že tkalci pak museli použít na 360 kombinací, aby docílili podobných barev. Navíc přiznává, že se odhalení gobelínu trochu bál.

Spojení s Václavem Havlem

„Nešlo jen o obraz, ale o spojení s Václavem Havlem, Prahou a lidmi, kteří projekt financovali,“ vyjmenovává hlavní důvody, které ho vedly k váhání. „Musel jsem však zachovat chladnou tvář,“ vysvětluje.

Oddechl si až po příletu do Prahy. „V noci nás dovedli ke gobelínu a postupně vytahovali prostěradlo, za kterým byl obraz schovaný. Uviděl jsem strukturu tkaniny a říkal jsem si, že takhle nějak jsem si to představoval,“ vzpomíná.

Mezi dvěma kulturami

Petr Sís žije v New Yorku, ale často se vrací do Česka. Podle svých slov žije mezi dvěma kulturami. „Občas mě zaskočí běh času, protože jsem si myslel, že moje děti budou vyrůstat mezi Spojenými státy a Českem, ale najednou jsem zjistil, že mám doma Američany,“ připouští a dodává, že kulturní rozdíly s sebou nesou i inspiraci.

Petr Sís napsal přibližně dvacet knih pro děti a k dalším přibližně padesáti knihám vytvořil ilustrace

Jakým způsobem pracuje na svých knihách? Jak vypadá příprava knihy o Antoinu de Saint-Exupérym? A co ho okouzluje na podvodním světě? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: šše
Spustit audio