Petr Zelenka

29. duben 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl v úterý režisér a scénárista Petr Zelenka. S moderátorkou Danielou Karafiátovou si povídal o svém nejnovějším filmu Karamazovi, rozdílnosti psaní scénáře pro film a divadlo nebo třeba o tom, která společenská témata ho nejvíce provokují. Ve středu 30. dubna bude hostem novinář, publicista a novinář Janek Kroupa.

Jak zpětně hodnotí svůj nejnovější film Karamazovi? "Jsem spokojený s jeho kvalitou, jak ten film vypadá a jak působí na lidi. Měl jsem krásné reakce od svých spolužáků ze základní školy. Jeden z nich měl poprvé katarzní zážitek ve svém životě. Ve svých 40 letech se poprvé dojal uměleckým dílem, což mi přišlo nádherné," uvedl Petr Zelenka.

Jak moc je rozdílné psát scénář pro film a pro divadlo? "Jsou to úplně jiné kategorie, je dobré si to uvědomit. Ale myslím, že většina lidí to nikdy v životě ani nevyzkouší. A taky to málokdo spojil. Pro divadlo se píše jinak, existuje tam třeba monolog, což je pro film zhoubná věc, nebo se to alespoň tvrdí. Ale nedávno jsem si uvědomil, že moje divadelní hry jsou takové filmové a moje filmy jsou takové nefilmové. Snažím se o příběhy netradičního typu, takže se snažím kombinovat dokument s hraným filmem," řekl režisér.

Jak často chodíte do divadla a máte vůbec na divadlo čas? "Na divadlo čas mám. Nechodím asi tak často jak bych měl," svěřil se režisér, který vzápětí dodal, že ale nestíhá navštěvovat mimopražské scény. A má to člověk snazší, když je synem dvou scénáristů? "Možná v začátku to má snazší, ale po pár letech se to už vyrovná. Je to pak normální soutěž," dodal Petr Zelenka.

Záznam celého rozhovoru s Petrem Zelenkou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio