Písně, básně, melodrama, revue, kabarety, drama, překlady a operní libreta… Přibližujeme dílo Karla Hašlera

27. duben 2016

Jméno Karla Hašlera mělo být vymazáno z české historie celkem třikrát – v období německé okupace, během nástupu socialismu a v poslední době způsobem, jakým byl interpretován v rámci televizních estrád. Jeho život a dílo nastiňuje v Hostu Radiožurnálu historik a scenárista Radan Dolejš.

„Dnes je snaha Karla Hašlera vrátit do knihoven,“ říká s tím, že jakmile lidé zjistí, co vše udělal a napsal, tak se jím začnou zabývat. Zájem o jeho dílo ale už vzbudil dvojdílný zpěvník, který obsahuje celkem 324 jeho písní.

„Nebyl studovaný muzikant, nosil písničku hotovou v hlavě, musel být schopen ji sám zazpívat,“ vysvětluje. Nejslavnější písničky jsou nádherné v tom, že jde o postavený příběh se zápletkou a pointou. „To je zázrak, uměl to vlastně jenom Voskovec s Werichem, Jiří Suchý a Vodňanský, Skoumal,“ podotýká.

Uměl udělat zkratku a napsat písničky, které popsaly jak Rakousko-Uhersko, tak bolševiky. Právě o těch napsal písničku, která vystihuje, co ten komunismus doopravdy je.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.