Plichta: Volba francouzského prezidenta by neměla mít zásadní vliv, pokud nevyhraje ultrapravicová kandidátka

23. duben 2017

Ve Francii probíhá první kolo prezidentské volby. Často se o ní mluví jako o osudové. Jak volební souboj vnímá pražský dopisovatel francouzského deníku Le Monde Fabrice Martin Plichta? „Není tak osudová, říká se to pokaždé,“ vysvětluje.

Poslední atentát v Paříži může ovlivňovat volby. Ještě na začátku týdne totiž byla čtvrtina voličů nerozhodná. Podle Plichty je prostor, aby lidé rozhodli jinak a nechali se ovlivnit atentáty.

Poprvé od konce druhé světové války mají reálnou šanci na vítězství komunista a nacionalistka, slibující odchod z Evropské unie neboli frexit, zatímco zbývající dva kandidáti mainstreamových stran nemusejí vůbec postoupit do druhého kola.


Francie žije již dva roky se zvýšenými bezpečnostními opatřeními, takže život je trochu jiný, i když Francouzi zkouší žít i nadále tak jak byli zvyklí.Plichta

Jako vítěze prvního kola očekává paní Le Penovou, druhý bude podle jeho názoru těžký souboj mezi Macronem a Fillonem. Sám Plichta bude volit Emanuela Macrona. „Je to ekonom, pracoval i v bankách, je proevropský, liberální, otevřený, přijímá to nejlepší ze všech stran,“ vysvětluje Plichta.

Jasný vítěz podle Plichty určitě nepřijde. Je velký počet kandidátů a Francouzi jsou rozděleni, každý může dostat zhruba 20 až 25 % hlasů. Výsledek se tak dozvíme až za 14 dní po druhém kole.


Co mají Češi a Francouzi společné? Neustále si stěžují. Češi u piva, Francouzi jdou do ulic.Plichta

Do Česka se dopisovatel deníku Le Monde dostal na trvalo v roce 1989. Učarovala mu česká literatura, klasická hudba i krásy Čech. Pracoval v Českém rozhlase ve francouzské redakci, jako dopisovatel pro AFP a od roku 1991 je v Le Monde.

autor: pst
Spustit audio