Po medaili jsem spala ještě hůř než před ní, směje se stříbrná Martina Sáblíková

19. únor 2018

Český sport na zimních olympijských hrách sklízí jednu medaili za druhou. O stříbrnou se zasloužila i rychlobruslařka Martina Sáblíková na pětikilometrové trati. Na to, že by se inspirovala Ester Ledeckou a na příštích hrách zkusila třeba krasobruslení, prý nepomýšlí. „Ester je výjimečná, já si vůbec nedokážu představit, že bych tyto dva sporty kombinovala,“ usmívá se v rozhovoru s Lucií Výbornou Martina Sáblíková.

Před olympijským závodem na pět kilometrů si musela vzít prášek na spaní. A po něm to prý nebylo o moc lepší. „Po stříbrné medaili jsem spala ještě hůř než před ní,“ směje se rychlobruslařka. „V hlavě se mi promítal celý závod, bylo to hodně náročné. Pořád nemohu uvěřit, že z Pchjongčchangu odjíždím se stříbrem.“

A není se čemu divit. Sezona, která olympiádě předcházela, byla pro Sáblíkovou opravdu náročná. Přes léto si léčila bolavé a přetížené koleno, na začátku sezony ji pro změnu začala trápit záda. „Sezona se nevyvíjela ideálně a olympijský závod a radost s fanoušky, to pro mě bylo obrovské,“ přiznává.

Sport není jen honba za kovy

Vstup na olympiádu se přitom Martině Sáblíkové nepovedl úplně podle jejích představ. Přestože si od prvního závodu na tři kilometry slibovala medaili, bronz jí nakonec utekl o pouhých 52 setin vteřiny. „Nesla jsem to těžce,“ neskrývá.

„Hodně mi ale pomohly vzkazy, které jsem dostávala. Budu citovat třeba Katku Emmons, která napsala, že čtvrté místo je super, i když je to brambora. A nakonec jsme to zvládli dotáhnout do stříbrného konce,“ usmívá se.

„Nechtěla jsem, aby mi závod na tři kilometry kdokoliv připomínal. Věděla jsem, že se do pětky musím uklidnit. A nebylo to jednoduché, z trojky jsem dřív vždy odcházela s dobrým umístěním. Lidé kolem mě mi ale hodně pomohli. Připomněli mi, že sport není jen honba za kovy, že ho dělám proto, že ho mám ráda,“ připomíná.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.