Po pravidelném cvičení nezhloupneme, připomíná učitel pohybu Petr Růžička

25. červenec 2016

Pokud uvidíte člověka, který při čekání na tramvajové zastávce odpočívá v podřepu, tak zřejmě nejde o nikoho jiného než o jogína a učitele pohybu Petra Růžičku. Ten totiž považuje dřep za polohou, která člověka dobře uvolní a je zdravá nejenom pro kolena a kotníky. „Kyčel se protahuje, svalstvo je stažené a nohy v kompresi,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Každý z nás by měl tělo správně používat, stále ale nejde o žádný nástroj jako třeba kladivo, se kterým mlátíme do hřebíku. „Sedíme u počítače, pak zase v tramvaji… Naše tělo je extrémně schopné, jenom ho nevyužíváme,“ říká.

Lidské tělo disponuje určitou kapacitou a zranění je součástí života, nemělo by se ale často opakovat. Upozorňuje také na to, že lidé častokrát svému tělu ubližují, třeba například v posilovnách, a za nějakou dobu se vždy objeví následky.

Mnozí z jeho žáků sice dělají jógu nebo jsou fyzioterapeuti, stále si ale pokládá za povinnost dbát na to, aby si někdo neublížil. A věděli jste, co znamená označení rolfer? „Jedná se o člověka, který dokáže měnit tělo nebo manipulovat s tkáněmi,“ vysvětluje s tím, že rolfing je taková jiná masáž, než na kterou je většina lidí zvyklá, výsledky jsou ale velmi zajímavé.


Každý člověk hledá nějakou jasnou, přímou zkratku – cestu, jak se dostat tomu, aby byl štíhlý, hubený a hezký v plavkách a ještě ho nic nebolelo. Ta zkratka ale neexistuje. PETR RŮŽIČKA

Nejdéle podle něj vydrží motivace zdravotní – když máme problém, tak začneme přemýšlet a snažit se, aby bolest nepřicházela a nemoc zmizela. A jak z nepříjemné cvičební pozice udělat příjemnou? „Tím, že ji budete cvičit hodně často, opakování je klíč k tomu, abyste to dokázali. Jestli vám o to jde, tak musíte cviky opakovat,“ říká.

Pohyb není jenom síla a vytrvalost, ale také reakce na cizího člověka nebo externí objekty, třeba míče. On sám je přesvědčený o tom, že když se člověk hodně hýbá, tak je chytřejší, minimálně nehloupne.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Petr Růžička
autor: prh
Spustit audio