Počítáme s tím, že do konce roku bude mít většina nových telefonů možnost přijímat Galileo, říká vládní zmocněnec

20. únor 2017

Satelitní navigace ovlivňuje stále více oblastí našeho života. Máme ji v mobilních telefonech, autech, letadlech, ale i zemědělských strojích. Proč potřebuje Evropa vlastní systém vysvětluje Karel Dobeš, vládní zmocněnec pro Galileo.

K určení polohy potřebujete signál 4 satelitů. Pokud jste v lese nebo ve městě, může se stát, že dost satelitů nemáte. Záleží také na síle signálu a poloze satelitu, ne ke kterému systému náleží.

Galileo umí nabízet certifikovaný signál. 80% lidí ho nepotřebuje, ale například v letectví, pro přistávání, železnice... tam je podmínka mít certifikovaný signál. WAAS, EGNOS jen kontrolují systém GPS. To je ale mimo soukromé použití.

Má systém Galileo problémy?

Družice Galileo

V satelitech 9 atomových hodin nefunguje. „Od začátku se vědělo, že kritický díl satelitů jsou hodiny. Na tom záleží přesnost signálu. Proto se do každého satelitu dávaly 4 vodíkové hodiny.

„Galileo, co se týče provozu, nemá vůbec žádné problémy, protože neexituje satelit, který by neměl dvoje nebo troje náhradní hodiny. Provoz není ohrožen,“ říká Karel Dobeš.

Chce být Evropa samostatná hospodářská jednotka, nebo ne? Pokud chce být nezávislá, musí najít řešení. Potřebuje vědět, kde co je, pozorovat zemi a komunikovat. Pokud to nemá, je na někom závislá. Evropská satelitní navigace je civilní systém. Všechny ostatní jsou vojenské.

autor: jaw
Spustit audio