VIDEO: Podavači míčů, ručníkonoši, vodonoši… I ti čekají na basketbalistu Tomáše Satoranského v NBA

31. srpen 2016

Čtvrtým Čechem, který se dostal do NBA, bude od nové sezóny basketbalista Tomáš Satoranský, který přestupuje z Barcelony do Washingtonu. Oficiální první vstup na místní palubovku ho čeká 27. října. V rozhovoru s Lucií Výbornou přiznal třeba to, že neumí prohrávat.

Tomáš Satoranský zavzpomínal na svůj přestup do Sevilly, když mu bylo 17 let. Tenkrát to pro něho bylo velmi těžké. „Ten přestup byl hodně těžký z toho důvodu, že jsem byl zvyklý, že jsem byl v Česku všude nejlepší. Najednou jsem se ocitl na druhé straně a cítil jsem, že to tomu týmu spíš kazím.“ Postupně se to ale jen zlepšovalo.

Co je tak magického na NBA? „Když se bavíme o tom, proč je to tak výjimečné v Česku, tak třeba proto, že se tam málokdo z Čechů dostal. Po fotbale je to druhá nejsledovanější soutěž po celém světě a má to svou show, kterou tomu Američané dokáží dát, a je to zajímavé i pro lidi, kteří basketbal moc nesledují,“ říká Tomáš Satoranský.


Snažím se nedávat tomu tak velkou důležitost, protože se mi už hodněkrát vymstilo, že jsem nad zápasem moc přemýšlel a tolik jsem si přál, abych hrál dobře, že to bylo naopak. Snažím se k tomu přistupovat jako k normálnímu zápasu přes sezónu a myslím si, že když ze sebe člověk shodí trému a tlak, tak to pomůže. Tomáš Satoranský o tom, jak se vypořádává s velkým očekáváním

Na jeho přestupové smlouvě se pracovalo dlouho. Bylo to komplikované tím, že v Barceloně měl podepsanou smlouvu na čtyři roky a musel se vykoupit. Překvapilo ho, že má dovoleno třeba jít si kamkoli zahrát basketbal, což dříve nesměl, a dodává, že Američané tím podporují hraní basketbalu ve společnosti. Musí se ale vyhýbat třeba jízdě na motorce nebo lyžování.

Je to vyváženo pozitivy, která ho v NBA čekají. „Američani se o vás neskutečně postarají a připraví si vás pro ten zápas, i díky tomu výborně platí. Pro zápas si vás připraví, abyste mohli podat ten nejlepší možný výkon. Lidí kolem týmu je strašně moc, ať už jde o trenéry, podavače míčů, fyzioterapeuty, doktory…“ vyjmenovává Satoranský.

Kromě podavačů míčů mluví ještě i o dalších, pro nás možná trochu podivných, osobách – o vodonoších nebo ručníkonoších. Někteří hráči prý mají své osobní asistenty nebo lidi, kteří jim dělají život snadnější. Třeba je budí. Takového člověka ale Tomáš Satoranský neplánuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio