Pokud se Citlivý člověk někomu nelíbí, nejsem z toho smutný, přiznává spisovatel Jáchym Topol

26. listopad 2017

Kloktat dehet, Chladnou zemí, Noční práce, Citlivý člověk. To jsou některé z knih, které napsal novinář, spisovatel a někdejší signatář Charty 77 Jáchym Topol. Za posledně jmenované dílo získal Státní cenu za literaturu. „Spisovatel z povolání je věc, kterou jsem nikdy nedosáhl, vždycky jsem něco dělal,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Čtyři až pět let učil na Soukromé vysoké škole Josefa Škvoreckého, v současné době působí jako dramaturg Knihovny Václava Havla – dává dohromady kulturní pořady, politické debaty, uvádí knihy.

„Máme také obrovský archiv, který je přes osobu Václava Havla archivem moderních dějin Československa a České republiky,“ vysvětluje a tím, že mnoho večerů také věnují divadlu i současné literatuře – program je otevřený, nedávno například do Knihovny VH zavítali skauti s velkým pořadem o Jaroslavu Foglarovi.

Přiznává také, že knihy v první řadě píše pro sebe, a z ceny za Citlivého člověka je rozpačitý – jde o obrovské ocenění. „Je to kniha napsaná pro lidi, kteří čtou česky, ohromně mne baví pracovat s češtinou,“ říká.


Mám radost, že kniha Citlivý člověk zarezonovala, poprvé ve svém životě nejsem schopen učíst recenze a články.Jáchym Topol.

A pokud se jeho kniha někomu nelíbí, tak z toho není smutný, jak říká, není na světě román ten, který by se líbil všem. „V tom není ani snobismus,“ dodává s tím, že jeho velkou zálibou je čtení knih, považuje se za knihožrouta.

A kterou knihu doporučuje? Například knihu novináře Marka Švehly Magor a jeho doba, která popisuje underground v Československu a osobnost Ivana Martina Jirouse.

autoři: pst , prh
Spustit audio