Polárník Václav Sůra přežil koupel v -35 °C: Důležitou pomůckou je kartáč a smetáček

23. leden 2015

Polárník a dokumentarista Václav Sůra dorazil do studia Hosta Radiožurnálu v polárním oděvu. A nezapomněl s sebou vzít jeden navíc pro moderátorku Lucii Výbornou. „V roce 2005 jsem se na severním pólu propadl do trhliny, boj o záchranu byl dramatický,“ vzpomíná. Jak se mu podařilo přežít? Proč je důležitou pomůckou kartáč a smetáček? A na co na polárním kruhu zapomněl Jára Cimrman?

„Zažil jsem koupel v -35°C. Jediným způsobem vysoušení je vařič ve stanu. Oblečení se vyhodí ven do saní, aby neulítlo, a mráz vše vysuší. Pak přijde na řadu kartáč a smetáček... a oblečení je suché,“ popisuje.

Zdůrazňuje také známé rčení, že mráz je nelepším přítelem polárníka. „Pomáhá vám, naopak vítr mráz násobí,“ vysvětluje.

Od Járy Cimrmana už víme, že od severního pólu jdete všemi směry na jih, přitom ale existuje více zajímavostí. „Sbíhají se poledníky, takže není problém udělat cestu kolem světa za pouhou minutu. Nebo se sbíhají časová pásma – můžete si prodloužit život tím, že půjdete proti rotaci zeměkoule,“ vysvětluje.

Čtěte také

Když je ve výpravě dobrá nálada, tak přijdou na řadu i zábavné chvíle. „Udělal jsem stojku a Rusové se ptají: Co děláš? A já odpověděl: Zkouším, jaké to bude na jižním pólu, až se tam dostanu,“ usmívá se.

A proč je mráz lepší než tropy? „Na polárním kruhu vám hrozí jenom tři věci: omrzliny, lední medvěd a trhliny. A jste schopni se zahřát pohybem. V tropech se neochladíte, napijete se špatné vody, štípne vás moucha… Umírat žízní musí být hrozné,“ podotýká.

Mráz je nejepším přítelem polárníka, říká Václav Sůra

Jak žijí Eskymáci? A jak se na severním pólu létá vrtulníkem? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio