Polibek na rozloučenou Dejvickému divadlu? To je film Miroslava Krobota Díra u Hanušovic

8. červenec 2014

Jako herec se poprvé objevil ve snímku Příběhy obyčejného šílenství, ale za filmovou kameru se postavil až nyní, v šedesáti letech. „Člověk má strach z neznámých technologií, těžil jsem ale z toho, že znám práci s herci z Dejvického divadla,“ říká herec a režisér Miroslav Krobot o filmovém debutu Díra u Hanušovic, který má premiéru na karlovarském festivalu. Nejenom o filmu mluvil s Janem Pokorným v mobilním stánku Radiožurnálu v Karlových Varech.

Scénář k filmu vznikal při spolupráci s psychologem, známým Miroslava Krobota. „Člověk jako režisér má tendence stále něco vymýšlet, dělat neotřelé věci, ale můj kamarád Luboš jako psycholog řekl, že takhle by nikdo ve skutečnosti nejednal,“ nastiňuje s tím, že spolupráce psycholog režisér je zajímavá kombinace.

Čtěte také

Ve filmu vystupují herci Dejvického divadla, se kterými má dlouholeté zkušenosti, on sám ale v divadle jako umělecký šéf končí. „Mám pocit, jako kdyby šlo o závěrečné vzepjetí na pozici režisér a herci,“ usmívá se, ale rychle dodává, že on sám nekončí, umělecké šéfování pouze předává.

Film vznikal v obci Vikantice, která leží v Jeseníkách a ve které žije sedmdesát rodin. „Ve filmu je skrytý respekt k lidem, kteří jsou schopni v těžkých podmínkách žit. Asi se nikdy nestane, že by tam postavili nějakou továrnu a lidé měli najednou práci,“ vysvětluje.

Herec Miroslav Krobot v mobilním stánku Radiožurnálu v Karlových Varech

Oceňuje také, že lidé ve Vikanticích natáčení nejenom přihlíželi, ale snažili se také pomáhat. „Když jsme potřebovali krávu, tak jsme měli hned šest nabídek. Vybrali jsme tu největší,“ usmívá se.

Na čem bude Miroslav Krobot pracovat ve Finsku? Jaká byla 70. léta v oblastním divadle v Chebu? A jak Miroslav Krobot vzpomíná na spolupráci s Janem Grossmanem? I to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio