Považovat herectví za umění? To mi přijde srandovní, tvrdí herec a scenárista Antonín Procházka

Herectví by se nemělo glorifikovat, je to totiž hlavně řemeslo, tvrdí herec, divadelní scenárista a režisér Antonín Procházka.

Herectví je řemeslo, které podle něj někdo ovládá dokonale, někdo průměrně a jiný vůbec. „Živí se jím všichni,“ konstatuje však v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Stejně tak odmítá považovat herectví za umění. „Přijde mi to srandovní,“ konstatuje.

V současné době připravuje hudební komedii Ať žijí duchové. „Zbyl na mě úkol divadelní adaptace filmu, podílel jsem se tedy na vzniku textu,“ přibližuje s tím, že spolu s kolegy přemýšlel, jak to udělat, aby nešlo o pouhou kopii filmového zpracování. Nakonec mu hudební komedii posvětil sám Zdeněk Svěrák s tím, že jde o nápadité představení.

Do psaní šel s tím, že bude spolupracovat s režisérkou, aby hra byla vyvážená a objevil se také ženský pohled. „Jenže když to člověk píše, vadí mu konfrontace. Daleko rychlejší je, když to dám všechno sám do kupy,“ přiznává s tím, že chopit se scénáře i režie je nejjednodušší.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio