„Praha je městem nedokončených koncepcí,“ říká architekt. Jak by měla vypadat trasa D pražského metra?

28. prosinec 2016

Do pražského metra by se měla vrátit tradice umění, aby mělo hlubší myšlenku a zároveň dávalo prostor současným umělcům. To jsou slova architekta Petra Kučery, který upozorňuje, že nad plánovanou trasou D stále visí mnoho otazníků. Jak se mu podařilo zachránit Libeňský most? A co chybí Staroměstskému náměstí?

Každá trasa pražského metra měla reprezentativní účel, byla vybavena uměleckými díly odrážející historii Prahy a socialistickou současnost. Tak například mozaiku na Dejvické dnes zakrývá trafika, revoluční tradice Moskvy na Andělu vzala za své díky výstavbě obchodního centra.

Čtěte také

„Každá trasa měla svého architekta,“ vysvětluje Petr Kučera s tím, že trasa C je kamenná, trasa A zase tajemně magická a trasa B keramická. A jak by měl vypadat koncept trasy D, která se plánovala už od roku 1971?

„Dnešní doba žádá něco jiného, tlak na něco reprezentativního už není. Poukazujeme, že by bylo dobré vrátit tradici umění v metru,“ podotýká. Plánování trasy D ale vyvolává řadu otázek – nezdá se mu například ekonomická stránka věci, dalším problémem je povolovací proces. „Je spousta zásadních otazníků, na které nebylo odpovězeno,“ dodává.


Snažíme se dát historii Prahy tvář, ve spolupráci s archeology a památkáři oživovat stavby, vizuálně otevřít okno do minulosti. PETR KUČERA

Upozorňuje také na to, že Praha je městem nedokončených koncepcí – do historického centra se každý bojí zasahovat. Tak například Staroměstskému náměstí chybí východní křídlo radnice, torzem koncepcí je Pařížská třída, která navazuje na Čechův most. Ten je unikátní v tom, že nikam nevede.

Velmi reprezentativní je například Libeňský most, který ale stojí mimo centrum a pozornost, a měl být dokonce zbourán. Tomu ale iniciativa obyvatel zabránila. „Podařilo se vyvrátit akutní nebezpečí, ale vyhráno ještě není,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio