Pravda je někdy nepříjemná, říká Gabriela Koukalová. Teď chce pomáhat lidem se stejnými problémy

18. duben 2018

Její kniha Jiná je na pultech teprve několik dnů a už vyvolala bouři nejen v médiích, ale i v českém sportu. Naše nejúspěšnější biatlonistka a dvojnásobná stříbrná olympijská medailistka v ní otevřeně pojmenovává některé okolnosti svého života i kariéry. Nedávno navíc oznámila, že nenastoupí do příští sportovní sezóny.

„Byli jsme připraveni, že vydání knihy vyvolá diskusi. Ale nepočítala jsem s tak velkým množstvím emailů od žen, dívek a jejich rodičů, které se potýkají se stejnými problémy jako já," říká.

Uvědomuje si, že její kniha mohla některým lidem ublížit. „Když se říká pravda, je jasné, že to není vždycky příjemné,“ připouští. „Nejvíc přísná jsem v ní ale sama k sobě,“ tvrdí.

Tvrdě upřímná je Gabriela Koukalová ve své knize, i když mluví o vztahu se svými rodiči. „Sport jsem ráda neměla, ale nebylo na výběr,“ popisuje biatlonistka svoje dětství, kdy ji rodiče vedli důsledně ke sportu.

Pomohli Gabriele Koukalové sportovní psychologové? Proč lhala novinářům i svým nejbližším? A jaké pro ni je o své nemoci mluvit veřejně? Poslechněte si celý rozhovor.

„Nejsem soutěživá a pocity před startem byly pro mě hrozně nepříjemné. Schovávala jsem se v lese a zahrabávala svoje startovní číslo do sněhu,“ vzpomíná.

Svoji budoucnost vidí Gabriela Koukalová podobně jako její manžel, badmintonista Petr Koukal v osvětě a pomoci lidem trpícím poruchami příjmu potravy. Momentálně připravuje ve spolupráci s Kontem Bariéry projekt Gábi.

Chce se zaměřit především na sportovní prostředí, v němž jsou podle ní podobné problémy tabu. „Trenéři se tomu nevěnují a to je škoda,“ říká vítězka světového poháru, podle níž by naopak tato problematika měla být nepostradatelnou součástí trenérské práce.

autoři: lvb , and