Před 100 lety byl zastřelen František Ferdinand. Sarajevo bylo horkou půdou, připomíná historik

27. červen 2014

Františku Ferdinandovi se před 100 lety do Sarajeva nechtělo. Měl obavy, jak bude snášet tamní klimatické podmínky. Cesta, na kterou se zřejmě příliš netěšil, se mu stala osudnou. A navíc vydláždila cestu k osudovému válečnému konfliktu.

„Atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este nemůžeme vnímat jako příčinu války,“ připomíná vojenský historik Tomáš Kykal v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou. Jak však připomíná, atentát byl silným impulzem, který rozkolísal dobovou rovnováhu sil a uvedl v pochod měsíc trvající diplomatické dění. To nakonec vyústilo ve vyhlášení válek.

28. červen 1914 byl pro srbské etnikum významným dnem. „Srbové si právě připomínali svatého Víta a také si byli vědomi ztráty nezávislosti. Františka Ferdinanda vnímala část tamní společnosti jako představitele poroby,“ připomíná Tomáš Kyval.

Zajímavostí je, že sice známe vražednou zbraň i její výrobní číslo, ale samotná zbraň se ztratila. Podle jedné z teorií si ji vzal na konci druhé světové války americký voják, sběratel suvenýrů. „Další teorie tvrdí, že zbraň byla předána pracovníkům historického muzea ve Vídni,“ zmiňuje Tomáš Kykal.

Jak mohl jeden atentát vést ke krvavému konfliktu? Kdo nese vinu za rozpoutání války? A dalo se jí vůbec zabránit? I to jste mohli slyšet ve vysílání Radiožurnálu po 10. hodině.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.