Před 25 lety začala válka v Perském zálivu. „Otázkou je, co vše jsme v přímém přenosu viděli,“ říká vojenský historik

17. leden 2016

Válku v Perském zálivu před 25 lety má nejvíce spojenou s fronty u trafik na zvláštní vydání novin – po dlouhých letech se tento válečný konflikt dotýkal i bývalého Československa, které do oblasti poslalo své vojáky. „Najednou to nebyla válka někde daleko, ale válka, ve které byli zapojeni i Češi a Slováci,“ podotýká plukovník a vojenský historik Eduard Stehlík.

Celá řada zemí se snažila válečný konflikt odvrátit, mnoho lidí si navíc nepředstavovalo, že se Saddám Husajn do nějaké války vůbec pustí. Irácká armáda měla tehdy téměř milion vojáků, byla schopna velice rychle provést mobilizaci a představovala elitu. „Šlo o lidi, kteří měli čerstvé bojové zkušenosti z války s Íránem,“ vysvěltuje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Válka v Perském zálivu z roku 1991 byla podle něj unikátní v tom, že se jí účastnila obrovská koalice 28 zemí, i když na první pohled působila nesourodě – bylo v ní mnoho zemí, které ještě před pár měsíci proti sobě stály na dvou stranách železné opony.

Válka byla silně medializovaná, lidé měli dojem, že ji sledují v přímém přenosu. „Otázkou ale je, do jaké míry jsme ten přímý přenos viděli,“ upozorňuje. Přesto si podle něj válčící strany novináře tehdy hýčkaly, dbalo se na to, aby měli k dispozici veškeré informace, o které měli zájem.

Čtěte také


Před 25 lety začala útokem amerických bombardérů na Irák válka v Perském zálivu za osvobození Kuvajtu z irácké okupace. V Perském zálivu byla poprvé od druhé světové války nasazena tehdejší Československá armáda.

„V každém případě je to válka, ve které se nedostaly na televizní obrazovky záběry mrtvých – ať už padlých vojáků nebo civilistů,“ dodává.

Války se účastnilo i přes 200 československých vojáků, a v té souvislosti připomíná, že myšlení představitelů tehdejší armády bylo stále zakotveno v komunistické epoše – s vojáky neodjela prvotřídní technika, ale ta, která se stejně rozbije. „Z mého pohledu to bylo vyloženě hazardování se životy vojáků,“ míní.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio