Překvapení v českých barvách. Když je Denisa Allertová zdravá, je velmi dobrá hráčka, hlásí reportér z Australian Open

19. leden 2018

Zvládli byste v sauně skákat přes švihadlo? Zřejmě ne. Něco podobného ale právě teď zažívají tenisté v australském Melbourne na Australian Open. Počasí v Austrálii ukazuje, co dokáže, a tenisté tak hrají v neuvěřitelných čtyřiceti stupních. „Znamená to komplikaci pro sběrače míčků i pro fotografy. A když dojde pití, je to průšvih,” shrnuje reportér Českého rozhlasu Jaroslav Plašil.

To nejzajímavější, co teď australské kurty nabízejí, ale samozřejmě nepřináší počasí, ale samotní hráči. A jedno velké překvapení se objevilo dokonce i v českých barvách. Talentovaná, ale věčně zraněná Denisa Allertová na turnaj nastoupila jako sto třicátá hráčka, zvládla už se ale probojovat až do osmifinále.

„Ještě nedávno byla nemocná, pak zraněná. Její trenér dokonce říkal: ‚Proč bychom jezdili do Austrálie?’ Nakonec přijeli a Denisa teď hraje způsobem, který předváděla, když byla zdravá. Je velmi dobrou hráčkou, a kdyby byla zdravá, jsou její limity mnohem výš,” shrnuje Jaroslav Plašil.

Národní prestiž

Australian Open je jeden z nejprestižnějších tenisových turnajů sezony, navíc je vždy tím, který otevírá nový kalendářní rok. „Vyhrát grandslam, to je pro tenisty něco neuvěřitelného,” zdůrazňuje Jaroslav Plašil s tím, že se samozřejmě nejedná jen o Australian Open, ale i o další velké grandslamové turnaje: Roland Garros, Wimbledon a US Open.

Jaroslav Plašil

„Obzvlášť tenisté ze zemí, které velké grandslamy pořádají, se na nich chtějí předvést, například teď u Australanů je to velmi znát,” shrnuje sportovní reportér Českého rozhlasu.

Tenisová samota

Účastnit se grandslamu přitom pro tenisty není nic jednoduchého, a to ani z psychického hlediska. Ukazuje to například snímek Borg/McEnroe, který v současnosti promítají kina - snímek o velké tenisové samotě i tlaku okolí, který nikdo nemůže pochopit.

Jaroslav Plašil, který před časem mluvil s oběma hlavními protagonisty filmu, říká: „Byli potěšeni, že podobný film vůbec vznikl, ale třeba Bjöjn Borg nebyl úplně spokojený s jeho konečnou podobou. Film podle něj mohl být mnohem opravdovější, mohli prý do něj být víc zapojení tenisté.”

autoři: lvb , als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.