Přemysl Rabas zve do královédvorské zoo: Ochutnáte Afriku všemi smysly

22. květen 2016

Dvě mladé hroší samice, mláďata drilů černolících, karakalů, dikobrazů, ale také kopie západoafrického městečka, africké umění a nabídka různých druhů jídel, buď dovezených, nebo připravených přímo lidmi z Afriky. Na to vše se můžete těšit, pokud se rozhodnete letos navštívit zoologickou zahradu ve Dvoře Králové.

Zoologická zahrada byla od dob bývalého ředitele Josefa Vágnera s Afrikou vždy spojená, ale především díky chovům afrických kopytníků, které tam přinesl.

„Přišlo mi, že když je to zahrada téměř na venkově, v malém městě, tak by se měla výrazněji odlišovat,“ říká ředitel ZOO Dvůr Králové Přemysl Rabas v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Proto přistoupili pouze k chovu afrických zvířat, včetně ptáků a plazů, tedy nejenom kopytníků. Ale i to se jim zdálo málo – chtěli, aby návštěvník ochutnal skutečně Afriku všemi smysly. „Proto lidé, když k nám přijdou, mohou vidět i africké umění, slyšet africkou hudbu, ochutnat africká jídla,“ vysvětluje.

Čtěte také

Po více jak deseti letech se zoo vrací k chovu hrochů, dvě samičky by měly přibýt příští týden, sameček přijede později. „Hrochům nabídneme podstatně větší prostor, než mají téměř v kterékoliv evropské zoologické zahradě,“ podotýká.

Hroši tak nebudou uzavření v pavilonu, ale pustí je na velkou vodní plochu společně s jinými zvířaty – dvě mladé hroší dámy tak budou užívat velkou travnatou stráň a vodní plochu s pelikány a jeřáby.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio