Při létání ve formaci na nic nemyslíte. „Jste tady a teď,“ popisuje létání člen týmu The Flying Bulls

24. květen 2016

„Pokaždé, když odstartuji, tak se cítím znovuzrozený,“ přiznává v Hostu Radiožurnálu akrobatický pilot a milovník historických letadel Jan Rudzinskyj. S týmem The Flying Bulls létá unikátní formaci s prvky záporného přetížení a netají se také tím, jak nádherný je pro něj let v dvojplošníku.

Pro létání je schopen zahořet natolik, že zapomene na vše ostatní, ale to prý není dobré – život má totiž mnoho dalších aspektů. „Výzva stát nohama na zemi je pro letce velmi aktuální,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Ve formaci létá poměrně unikátní prvek, záporná géčka – letadlo řídí obráceně, když chce doprava, musí doleva, síly se ho snaží dostat ven, hlava se překrvuje, oči vylézají z důlků, do toho všeho musí sledovat vedoucího a udržovat konstantní vzdálenost. „Oči se vám překrví tak, že vidíte červeně,“ popisuje.

Létání s dvojplošníkem při létání u akrobatické skupiny mu velmi pomohlo – dvojplošník je totiž velmi specifické letadlo, které dává vědět, zda letíte správně a čistě. „Tohle letadlo velmi zjemnilo a zpřesnilo mou pilotáž. Od té doby, co jsem měl dvojplošník, tak kvalita mého létání šla nahoru,“ pochvaluje si.


Cesta a samotný let je cíl, nikoliv destinace

Konstrukce vzácného dvojplošníku Bücker vznikla v roce 1934, dodnes je to podle něj nepřekonatelné letadlo – vyvážená citlivost řízení, stabilita... „Letíte s otevřeným dvojplošníkem mezi Alpama, vedle skal, nádherných velikánů. Prožívám věci, o kterých jsem jako kluk snil, a teď se mi splnily,“ přiznává.

Červený dvouplošník Jana Rudzynského i jeho vystoupení se skupinou Flying bulls můžete vidět na 26. Aviatické pouti v Pardubicích.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio