Příčinou zapomínání nemusí být hned Alzheimerova choroba. Nechte se udělat test paměti, doporučuje psycholožka

18. září 2016

Proč je dobré nechat si vyšetřit paměť? Třeba se dozvíme o tom, jak jsme na tom s poznávacími funkcemi, mnohdy totiž máme zbytečně velké obavy, že jde o Alzheimera – příčiny zapomínání mohou být jiné. „V rámci šetření paměti se to dozvíme, může se nám zavčas dostat odborné pomoci,“ říká psycholožka Eva Jarolímová, dlouholetá konzultantka České alzheimerovské společnosti.

Vyhledat pomoc může každý, kdo o své paměti pochybuje, nebo komu se zhoršuje – zapomínání může být celá řada, ale stále nemusíme mít obavu nechat si paměť vyšetřit. „Vyškolené administrátorky testu mohou celou situaci projít a společně si říci, o čem to zapomínání je a z čeho pochází,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Důležité je také, zda člověk na test paměti přichází sám, nebo na doporučení. A pro ty, kteří ztrácí nadhled, je dobré, aby ho doprovázela blízká nebo důvěryhodná osoba. „Když přijdou manželé, tak dotyčný nemusí mít pocit, že jde jen o něj,“ nastiňuje.


V příštím týdnu si můžete v budově Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech otestovat paměť. Projekt se koná u příležitosti Týdne paměti, který organizuje Česká alzheimerovská společnost, aby upozornila na problematiku života lidí s demencí.

A jaké jsou příčiny zapomínání? Už samotná únava hraje významnou roli, kromě poruch spánku tam patří i poruchy nálady – deprese a úzkost velice ovlivňují kvalitu paměti. „Patří sem i stavy způsobené různými nemocemi, úrazy hlavy, ale také vztahové konflikty, “ říká s tím, že existuje celá plejáda příčin, která může znamenat pokles paměti.

Všem klientům také doporučují pohyb a pestrou stravu, například středomořskou, do které můžeme zařadit olivy, saláty, ryby. Důležitý je i dostatek spánku. „S přibývajícím věkem je dobré, když lidé nedělají mnoho činností najednou,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio