Svěrákovy nápisy na hrobech, rozpíčky a nebezpečný Lábus. Lucie Výborná vybírá ze 100 tisíc minut rozhovorů

27. březen 2017

Sto tisíc minut, to je skoro 69 a půl dne, takže téměř deset týdnů. Právě tak dlouho by to trvalo, než byste si poslechli v kuse všechny rozhovory, které na Radiožurnálu vedla Lucie Výborná. Právě ona spolu s Janem Pokorným ode dneška až do středy ze zmíněných minut vždy mezi devátou a desátou vybírá ty nejzajímavější.

Sto tisíc minut zvládla Lucie Výborná za osm let, během té doby častým hostem byl například Zděnek Svěrák. Jenomže, jak sama říká, čím častěji osobnosti chodí, tím to je těžší – člověk chce nabídnout něco nového, jenže lidé chtějí zase to staré.

A tak přišel čas i na otázku, co si naposledy Zdeněk Svěrák napsal do notýsku za nápady. Čte například rád i nápisy na hrobech a dělá mu dobře, když najde jméno, které dá postavě. „Toho člověka, který tam leží, vzkřísím,“ vysvětluje.


Se Zdeňkem Svěrákem je to vždycky takový milý lingvistický koutek. A pokaždé mi nedá, abych se nezeptala, co si naposledy zapsal do notýsku na nápady, co má pořád s sebou. LUCIE VÝBORNÁ

Líbí se mu jména, která něco znamenají, podobně jako jeho vlastní jméno. Nebylo tomu ale tak u každého, zejména když přišel do nového kolektivu. „Nějaký blbec vykřikl Sejrák, ale to už se dnes neděje,“ vzpomíná s úsměvem. A jak dopadlo pátrání po významu slova rozpíčky? A kdo to byl Pindaros? Celý rozhovor si poslechněte zde.

Jak se rodí nový obličej?

Kolik lidí je ochotno posmrtně darovat obličej? A jaké to je, když nově transplantovaný obličej ožívá člověku pod rukama? Na to odpovídal plastický chirurg Bohdan Pomahač. A protože z Bostonu do Prahy je to daleko, o to vzácnější to byl rozhovor.

Čtěte také

Jiří Lábus je zase slovy Lucie Výborné „nebezpečná osoba“, protože vždy, když přijde do studia, tak ji něčím překvapí. Ve studiu například přestaví taneční figuru, kterým říká „šmokiády“.

Jiří Lábus

Oblíbený herec ale dokáže ve studiu vyloženě odzbrojit, jednou jako hlasatel Valenta domlouval časové znamení, naposledy líčil objednávání pohřbu maminky jeho sestřenice. Přesvědčte se zde.

Milota a Chramostová: Srpen 1968

Nevím, jestli se Filemon a Baucis v starých řeckých bájích hádali, ale tihle dva to dělají pořád, láskyplnně a po svém. Tak popisuje Lucie Výborná setkání s Vlastou Chramostovu a Stanislavem Milotou.

Čtěte také

Během rozhovoru s nimi nemá cenu nic moderovat, snad jen občas to vlídně usměrnit. Třeba například při rozhovoru na výročí 21. srpna 1968. A proč Vlasta Chramostová miluje Stanislava Milotu?


Ve středu večer od 19 do 21 hodin vysíláme speciální díl Lucie Výborná v Opeře z pražské RockOpery. Dorazí herec Jiří Bartoška, režisér Jiří Strach, neurochirurg Vladimír Beneš, zpěvák Miro Žbirka a šampionka v soutěžích paměti Michaela Karsten. Stále ještě posluchači Radiožurnálu můžou vyhrát vstupenky na tento večer (více čtěte zde).

Některé rozhovory byly emotivní, vyzařovala z nich dobrá nálada, někdy ale také smutek. Tak například fotoreportér Stanislav Krupař byl jedním z prvních, kteří se pokusil pro reportáž do časopisu Die Zeit dostat z Egypta na lodi do Evropy s uprchlíky.

Jak to vypadá v partě lidí, která se chce dostat na loď. Chce tam každý a pokud možno být první! A co člověk zjistí sám o sobě?

Čtěte také

Svědomí je princip člověčenství

Na rozhovor s Miluškou Havlůjovou vzpomíná Lucie Výborná jako na ten nezapomenutelný – mluvili nejenom o jejím životě a o tom, co vše se dělo s ní a s její rodinou.


Nejen svou jiskrou mě zaujala téměř devadesátiletá dáma, ale hlavně úvahou o „svědomí“, které by se mělo vrátit do současného slovníku.LUCIE VÝBORNÁ

Politická vězeňkyně obstála v Sofiině volbě, nechtěla udávat StB a zavřeli ji a odsoudili na pět let, i když měla v té době malého synka.

„Během věznění jsem si kladla mnohokrát otázku, jak je to možné, že ti lidé bezostyšně dovedou trápit druhé, ubližovat. Tam jsem slovo svědomí poprvé začala vnímat jinak,“ říká Miluška Havlůjová.

autoři: jap , lvb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.