Adam Ondra: Pod Dawn Wallem mi trošku spadla brada a začal jsem pochybovat o tom, jestli to vylezu

7. prosinec 2016

Třiadvacetiletý sportovní lezec Adam Ondra nedávno v USA rekordně rychle zdolal obtížnou stěnu Dawn Wall v masivu El Capitan. Chyty, které používal, byly často dost nepatrné, a jak říká, klasická poučka mít vždycky 3 pevné body někdy neplatí: „Někdy musíte někam skočit, někdy se držíte jen na jedné ruce, někdy stojíte jen na jedné noze…“

Když člověk stojí před Mekkou legendárních big wallů a dívá se do výšky jednoho kilometru, co ho napadne? „Určitě cítí respekt k té samotné skále a k těm průkopníkům, kteří tu stěnu vylezli před vámi. Trošku mi spadla brada, začal jsem pochybovat o tom, jestli to vylezu,“ odpovídá Ondra.

Přiznává, že když začal lézt po hladké stěně El Capitana, cítil se jako začátečník. Pro výstup použili tzv. etický styl, což znamená, že začali odspodu, prolezli různými styly celou stěnu, zafixovali fixní lana a poté strávili ještě 3 týdny nacvičováním jednotlivých délek.


Dvě, tři hodiny jsem visel v jednom klíčovém místě a vůbec jsem nechápal, co bych tam měl dělat. Stěna je zdánlivě naprosto hladká a jenom při dlouhém přemýšlení a ohledávání těch nepatrných šupinek člověk pochopí, že nějakou má chytit pravou rukou, tady si dát nohu, a když to dělá jinak, tak vůbec nechápe, co má dělat. ADAM ONDRA

Nácvik probíhal většinou v noci, což má podle Ondry nevýhody, ale zároveň i výhody: „V noci je nevýhoda samozřejmě to, že člověk nevidí tak dobře. Výhoda může být to, že člověk nevidí těch 500 metrů dolů. Ze začátku mi to vadilo, pak si člověk zvykne.“

Nejvíc problémů měl na 14. délce, kde se i několikrát smekl. Snažil se ignorovat otazníky v hlavě a přesvědčit se, že by to měl vylézt, a také se dostat do správného psychického rozpoložení. Poslední kroky si ale už užíval.

Adam Ondra

Jak vypadaly poslední metry? O čem člověk přemýšlí v posteli 500 metrů nad zemí? A kolik kilogramů materiálu si nesli? Poslechněte si celý rozhovor s Adamem Ondrou. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.