Banky budou do 10 let přežitkem – rozšíří služby, nepůjde jen o peníze, míní bankéř z ČSOB

9. říjen 2015

Nebudou to pouze peníze a jiné formy financí, o které se banky do budoucna budou starat – změní se totiž v instituci nabízející daleko větší spektrum služeb, než dnes klasické bankovní domy spravují. Takovou vizi nastínil v Hostu Radiožurnálu člen představenstva ČSOB Petr Hutla. A jako konkrétní příklad uvádí web stejnojmenné banky, který nabízí informace o ovzduší nebo kriminalitě v dané lokalitě.

Ačkoliv se banky budou nadále starat o peníze, nebude to úzká služba jako dnes – propojí se například banko-pojišťovací, a zároveň finančně a nefinančně informační služby. „Budeme se snažit optimalizovat servis podle dat klientů, tedy poskytovat a nabízet to, co by se jim mělo hodit a být pro ně užitečné a příjemné,“ nastiňuje.

Banky tak v dnešní podobě mohou přestat existovat, a ani se tak možná nebudou jmenovat – v monoproduktovém pojetí mohou být během 5 až 10 let přežitkem.

Čtěte také

Finanční ústavy disponují řadou velmi osobních dat klientů a jde o to, aby v nich vzbudily důvěru, že tato data nezpronevěří. „To bude naše konkurenční výhoda, budeme moci rozšiřovat nabídku služeb i do oblastí, které například hraničí se zdravím,“ podotýká s tím, že ČSOB již dnes nabízí na svých webových stránkách proklik na informace na kartě Odborové zdravotní pojišťovny.

Jízdenky platební kartou

Co se týče platebních karet, tak ty zůstávají stále jedním z platebních prostředků, ale časem se mohou změnit na virtuální kartu v mobilním telefonu, tedy službu, která už dnes existuje.


Češi se neradi zadlužují, když mají příležitost a někdo jim nabídne úvěr, tak si ho většina lidí nevezme

„V současné době jsme přinesli na trh možnost bezkontaktního placení v dopravě,“ říká s tím, že například v Plzni, Brně nebo Liberci lze využít linek, které jsou vybaveny validátory jízdného, a platit platební kartou.

Petr Hutla, bankéř

Další nabídkou na trhu je například klubová karta hokejového klubu Dynamo Pardubice. Ta slouží také jako debetní karta, se kterou je možné platit v obchodech, zároveň ale obsahuje i permanentku pro využití po celém stadionu. „Pro klub je to sepjetí a výborná reklama,“ vyzdvihuje.

Investujte obezřetně, portfolia diversifikujte!

A jak je to s pohyby na finančních trzích? Je stále vhodná doba pro investiční fondy? „Záleží na tom, kde a jaké fondy nakupovat,“ podotýká. Na klasických produktech, jako jsou spořicí účty nebo dluhopisy, se dnes podle něj těžko vydělá, fondy ale stále dokážou bezpečným způsobem vydělat výnos.

„Ale je to o trpělivosti a nevyděsit se, když v druhém roce hodnota fondu poklesla,“ radí. Stejně tak je podle něj důležité portfolia dobře diversifikovat, nevolit pouze akciové fondy.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio