Koncert Světlo porozumění spojuje lidi i hudbu. Té rozumí všichni, říká duchovní Peter Györi

29. červen 2017

Slovo „porozumění” dnes získalo pokřivený rozměr. V rozhovoru s Lucií Výbornou to alespoň říká duchovní Španělské synagogy Peter Györi, muž, který uklízel toalety v Izraeli, hrál na klavír v Americe a během toho všeho studoval. „Hudba je univerzálním nástrojem, kterému rozumí všichni,” říká.

I proto od roku 2005 pořádá unikátní koncert s názvem Světlo porozumění, který se odehrává se ve Španělské synagoze a současně i v sousedním kostele sv. Ducha, tedy ve svatostáncích dvou největších evropských monoteistických náboženství.

„Jsem génius,” s humorem odpovídá Peter Györi na otázku, jak zvládá logistiku tak obrovské akce. „Nemám firmu, která akci produkuje, vše dělám sám a k ruce mám asi šedesát dobrovolníků. Všichni pomáhají srdcem, i muzikanti dělají maximum. A je to vidět,” vysvětluje už vážněji.

I taková hvězda, jako je Dan Bárta, během koncertu neváhal a přebíhal mezi oběma svatostánky, v jedné ruce činel, ve druhé další hudební nástroj. „Vše je velice lidské. Právě to je přidaná hodnota celého projektu. Člověk se necítí jako na koncertě, cítí se jako v obýváku, ve kterém sedí mnoho dalších lidí.”


Má-li jít o porozumění, musí se jednat i o porozumění mezi hudebními žánry. Na koncertě už vystupovali lidé ze sedmnácti států a už ani nevím, které hudební žánry ještě nezazněly.PETER GYÖRI

A znát je to i na výběru hudebních žánrů, které na koncertě zaznívají. Zdá se totiž, jako by neměly vůbec žádné omezení. „Má-li jít o porozumění, musí se jednat i o porozumění mezi hudebními žánry. Na koncertě už vystupovali lidé ze sedmnácti států a už ani nevím, které hudební žánry ještě nezazněly,” uvažuje Peter Györi.

Koncert Světlo porozumění získal během posledních dvanácti let takovou popularitu, že už na něj Španělská synagoga a kostel sv. Ducha nestačí. K oběma svatostánkům se letos v říjnu poprvé jako místo konání přidá i Rudolfinum.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru: kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio