Takhle vznikaly sportovní přenosy z Ria. „V ruce mobil, mikrofon... a můžeme natáčet,“ popisují komentátoři

25. srpen 2016

Desítky reportáží a stovky minut přímých přenosů odvysílali sportovní komentátoři Českého rozhlasu z olympijských her v Riu de Janeiru. Do studia Hosta Radiožurnálu zavítali Miroslav Augustin, František Kuna a Petr Kadeřábek, aby se podělili se svými komentátorskými zážitky a přiblížili atmosféru olympiády.

Olympionici často označují hry v Riu jako olympiádu, kde nic nefungovalo, ale přesto bylo pěkná. Jak to vypadalo z pohledu sportovních komentátorů?

Například podle Miroslava Augustina bylo vidět, že peněz není tolik a že na kontinentě nejsou zvyklí pořádat ty největší akce, i když tam měli fotbalové MS. „Ale zažil jsem olympiádu, kde to bylo horší, v Athénách,“ dodává.

Čtěte také

Do organizace olympiád promlouvá zásadním způsobem technický vývoj, jako internet nebo mobilní telefony. Třeba František Kuna, který komentoval v Riu svou první olympiádu, si na nové systémy vysílání prostřednictvím mobilů a mikrofonů nijak nestěžuje. „Seděl jsem na kanále pro veslování na schodech, v ruce mobilní telefon, mikrofon, a mohl natáčet,“ popisuje.


Čím menší sport, tím pohodovější lidé v něm. MIROSLAV AUGUSTIN

Zato Miroslav Augustin příliš velkým příznivcem vstupů po telefonu není – hlasy znějí jako ze sudu. Připouští ale, že komentované stanoviště stojí obrovské peníze, takže takové zázemí v Riu bylo pouze na atletickém stadionu.

Petr Kadeřábek zase vzpomíná, že na atletice se v jednu chvíli v zázemí stadionu objevili tři čeští atleti – Sebastian Helcelet, Barbora Špotáková a Zuzana Hejnová – a všechny tři chtěl do vysílání. Nakonec se mi podařilo udělat krátký rozhovor s každým ze jmenovaných atletů.

Nejraději ale vzpomíná na to, když komentoval finálový zápas judisty Lukáše Krpálka, který vybojoval zlatou medaili. „To byl pro mne nejemotivnější zážitek celé kariéry, klepal jsem se až do večera, chodil jsem a usmíval se jako měsíček na hnoji,“ usmívá se.

Sportovní komentátoři Josef Kadeřábek, František Kuna a Miroslav Augustin odpovídali na otázky moderátorky Lucie Výborné

Všichni tři se ale shodují, že i když jsou emoce na místě, tak komentátoři musí mít sebekontrolu – aby do éteru neulétlo slovíčko, které tam nepatří, a posluchač nebyl vytržený z kontextu.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio