Mikrofon je úžasný přítel, říkala Hana Maciuchová. Připomeňte si ji v rozhovoru na Radiožurnálu

26. leden 2021

Hana Maciuchová zemřela v úterý po dlouhé těžké nemoci ve věku 75 let. Jedna z divácky nejoblíbenějších divadelních a televizních hereček získala kromě několika cen TýTý také třikrát rozhlasové ocenění Neviditelný herec. Coby čestná prezidentka soutěžní přehlídky Prix Bohemia Radio si v březnu 2018 právě u příležitosti jejího zahájení povídala s Vladimírem Krocem. 

Přístup herce k roli je vždy stejný, ať už natáčíte pro film, televizi, nebo rozhlas. Přesto je rozhlasová tvorba v mnohém specifická, tvrdila Hana Maciuchová. „V určitý okamžik totiž přijde chvíle, kdy se herec s kolegy a režisérem za skleněnou stěnou setká u mikrofonu. A mikrofon je úžasný přítel. Přesně vám řekne, jestli roli zvládáte, nejsou falše a zda přesně myslíte.“ 

Čtěte také

Připomněla přitom známý výrok, že „dialog je založený na pochybné víře, že si oba pod jedním slovem představují stejnou věc“. To ale vůbec nemusí být pravda, upozorňovala Hana Maciuchová – obzvlášť, pokud jde o rozhlasové hry.

„Posluchači a herci mohou mít úplně jiné životní zkušenosti. I proto je na místě režisér, který upřesňuje, o čem herci vlastně hrají,“ popsala.

Hanu Maciuchovou rozhlas mnohým obdaroval jako posluchačku i jako herečku. „Jsem z generace, která díky rozhlasu získávala představivost, tříbila fantazii a zjišťovala, kolik žánrů je v hudbě,“ vzpomínala herečka, trojnásobná držitelka ocenění Neviditelný herec za účinkování právě v rozhlasových hrách nebo ve čtení knih na pokračování.

I zkušený herec zažívá trému

Stejně jako rozhlas, i herectví provázelo Hanu Maciuchovou od dětství. „Už ve škole jsme zpívali, tancovali… od divadla jsem nikdy nebyla daleko,“ vzpomínala oblíbená herečka. Na nejrůznějších jevištích i před kamerami prožila téměř celý život, přesto ji ani coby zkušenou herečku neopouštěla tréma.

„Když máte pocit, že jste udělal vše a nemáte žádný dluh, je tlak trémy malý. Jindy ale, když stíháte čas a máte pocit, že vám zbývají rezervy, může být tento tlak až tísnivý,“ připustila v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , als
Spustit audio

Související