Jiří Lábus vzpomíná na oblíbené scénky: Když děláte něco, co vás těší, tak do toho vkládáte všechno

23. leden 2017

Herec Jiří Lábus nemá o role nouze – hraje ve filmu Hmyz režiséra Jana Švankmajera, ve kterém ztvárnil herce, který vůbec neumí hrát a který se nakonec promění v chrobáka. A v příštím roce se už těší na hororový příběh Hastrman na motivy knihy spisovatele Miloše Urbana. Stranou pochopitelně není divadlo – ve Viole třeba spolupracuje s choreografem Jiřím Kyliánem.

„Přestože jsem herec, koordinaci pohybu mám slabou, ale když se to naučím, tak to umím,“ říká. S úsměvem ale dodává, že jeviště na Viole je malé, tak tanec raději přenechává Jiřímu Kyliánovi.

Scénář k filmu Hmyz napsal Jan Švankmajer už před mnoha lety, ale protože film vyžaduje velkou postprodukci, tak ho uvidíme asi až v roce 2018. A Jana Švankmajera, který je podle něj v dobré formě, velmi obdivuje. „Už s ním dělám třetí film, je to úžasné s ním pracovat,“ pochvaluje si.

Po boku Oldřicha Kaisera si zahrál ve filmu, ve kterém hraje roli člověka s mozkovou disfunkcí – má svůj vnitřní svět a příliš nemluví. „Vyjadřuje se jednoduše, což se muselo zahrát ve výrazu, to byl pro mne vzrušující úkol,“ přiznává s tím, že film s pracovním názvem Kluci z hor bude mít premiéru na jaře.


Zase sedí proti mě a já si uvědomuju, že na něm vyrosty miliony dětí v Česku. Jů, Rumburak, Marge. Ale taky herec, kterého nesmírně ráda vidím ve vážných rolích. Má z nich respekt, ale ze smrti moc ne. Jeho historka z pohřbu mě poslala do slz stejně, jako když mi před lety předváděl rozhlasového hlasatele Jiřího Valentu. Potřebovala bych umět mít v některé chvíle kamennou tvář Jiřího Lábuse. Takhle se válím smíchy a slzy mi tečou na mixážní pult :)LUCIE VÝBORNÁ

Ze slavných scének s Oldřichem Kaiserem vzpomíná například na legendární Gumičky, která vznikla za hluboké totality, dodnes ji ale na různých programech hrají. „Olda pořád padá a brilantně dělá vozembouch,“ přibližuje.

A jak je na tom slavná rozhlasová Tlučhořovic rodinka? Rádi by vydali celou edici – všech tisíc dílů na MP3. „Snad by to mělo letos vyjít,“ říká. S hercem Oldřichem Kaisrem ho pojí dlouholeté přátelství, znají se přes 35 let, a přitom přiznává, že jsou každý z nich povahově jiní.

„Nejsme ani jeden z nás ješitní, nikdy nevznikly třenice, nějaký vážný problém jsme za ta léta spolu neměli,“ zdůrazňuje.

Jiří Lábus hraje rád jak komické, tak vážné postavy, a přiznává, že ve svém věku má právo dělat věci, které se mu líbí. „Když děláte něco, co váš těší, tak do toho ze sebe vkládáte všechno,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , prh
Spustit audio