Uteč, ukryj se, bojuj. Postupy, které vám podle bývalého člena URNY pomohou přežít

30. červen 2016

Lumír Němec byl členem Útvaru rychlého nasazení a velitelem SOGu, tedy dřívější speciální protiteroristické jednotky Vojenské policie. U speciálních jednotek působil více než 18 let. I po příchodu do studia se pozorně rozhlédl a zkontroloval prostor – říká, že to je jeho profesionální deformace.

Prvním tématem rozhovoru byl útok na istanbulské letiště. Na záběrech byl vidět člen ochranky nebo policie, který přiběhl k atentátníkovi a poté od něj zase odběhl. „V tomto případě, kdy je podezření, že ten člověk má na sobě sebevražednou vestu, tak jediným způsobem, jak eliminovat sebevražedného atentátníka, aniž by se odpálil, je ho zabít,“ říká Lumír Němec a dodává, že by se mělo mířit na hlavu, do oblasti malého mozku.

Jak se mohou v podobných případech bránit běžní lidé? „Nikdo vám neřekne přesně, co máte dělat, ale existují jednoduché poučky, kterými když se budete řídit, tak se vaše šance na přežití výrazně zvýší. Dá se to říci ve třech bodech: uteč, ukryj se a bojuj,“ radí Němec. Nejlepší je utéct, když to nejde, tak se ukrýt, a jedině pokud není jiná volba, tak jít do konfrontace s útočníkem.


Když jde voják do armády, tak tam jde srozuměn s tím, že jednou bude bojovat. Já jsem si to chtěl zkusit a v Afghánistánu jsem si to vyzkoušel. Pro vojáka je to, když projde reálným bojem, něco jako maturita, protože do té doby něco cvičíte, něco si zkoušíte, ale nikdy nevíte, jak budete reagovat, když přiletí první střela směrem k vám. Do té doby je to jen test a zkouška. LUMÍR NĚMEC

Lumír Němec odjel v roce 2007 do Afghánistánu a považuje to za to nejlepší, co ho potkalo. Jak vypadá válečná realita? „Najednou zjistíte, že to je všechno strašně rychlé. Když to srovnáte s nějakou počítačovou hrou, tak ten zásadní rozdíl je v tom, že v reálné válce si to nemůžete ‚savenout‘ a ‚loadnout‘, ale jinak je to naprosto stejný kvapík,“ popisuje Lumír Němec a přiznává, že mu válečný adrenalin chybí.

Větší množství legálně držených zbraní mezi lidmi by podle Lumíra Němce bylo zárukou větší bezpečnosti. Držba legální zbraně také zvyšuje šance na přežití v případě krizové situace. Říká také, že je enormní zájem o střelecké kurzy a je proti regulaci zbraní, o kterou se snaží Evropská unie.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio