My jsme se do hudby dali, abychom svrhli generaci Simonová–Chladil, vzpomíná Michal Prokop na začátky Framus Five

17. prosinec 2017

Česká rocková skupina Framus Five se chystá krátce před Vánocemi koncertem v pražském Foru Karlín oslavit 50 let své existence. Jak vzpomíná frontman kapely, hudebník, kantor a bývalý politik Michal Prokop na své hudební začátky?

Téměř tisíc fanoušků hledalo na sociálních sítích hledalo všechny muzikanty se kterými Framus Five hráli za uplynulých padesát let. Podařilo se? „Určitě ne, někteří žijí v zahraničí, někteří nežijí vůbec a na některé jsme ty kontakty ztratili,“ vypráví Michal Prokop.


„My jsme byli v té době nesmírně vzpupný, ortodoxní. Jen to Rhythm and Blues a nic jiného absolutně ne. Byli jsme dost arogantní, kdo se nevešel do tohohle chomoutu tak neměl šanci, byla to komerce, popík a naprosto nepřijatelné. My jsme se do hudby dali, abychom svrhli generaci Simonová - Chladil.Michal Prokop

Nakonec se podařilo dohledat 44 bývalých spoluhráčů a hostů. „Je to pikantní, skupina se jmenuje Framus Five a pět nás bylo opravdu málokdy. Z původní sestavy z roku 1967 jsem zbyl už jen já. Zásadní lidi jsme dokázali zkontaktovat, stoprocentní to není,“ směje se zpěvák.

Kdo vlastně může za to, že je Prokop zpěvák a frontman skupiny? „Může za to umanutost moje, mých kolegů a neschopnost najít někoho, kdo by to tady zpíval. Já jsem zpěvákem z nouze, stal jsem se jím protože jsme nikoho, kdo by tohle byl schopen, uměl a chtěl dělat nenašli,“ vzpomíná Prokop.

„Když odehrajeme, tak mám jeden až dva dny naladit se na vánoční náladu,“ těší se Prokop. „Já nejsem ten aktivní, kdo dárky shání, to má na starosti moje žena.“

autoři: lvb , jaw
Spustit audio