Co takhle baroko na talíři? Monika Maurerová zve na Grand Restaurant Festival

11. prosinec 2016

Festivaly a TV pořady o vaření mají především nabízet zajímavosti z gastronomie, vzdělávat a inspirovat. Třeba abychom neplýtvali potravinami, dali si o 2 knedlíky méně nebo občas navštívili lepší restauraci. Tak zní přání producentky Prague Food Festivalu a Grand Restaurant Festivalu Moniky Maurerové. „Důležité je, co si lidé odnáší,“ podotýká.

Do gastronomických festivalů se snaží vtisknout zajímavé téma pro ty, kteří rádi ochutnávají nejlepší kuchyni našich nejlepších kuchařů. Další, v pořadí VIII. ročník Grand Restaurant Festivalu se tak ponese v duchu motta Baroko na talíři. „I pro kuchaře hledáme nějakou inspiraci,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Čtěte také

Dalo by se říci, že baroko je obdobím hojnosti, které se kuchaři budou snažit zařadit do svého menu, a na lednovém festivalu tak bude zastoupená zvěřina, ryby, raci, hlemýždi, skořice, sušené plody a další. „Je to hezké téma na to, aby tam byla vidět hojnost, monumentalita, ale také střídmost,“ dodává s tím, že sama je zvědavá na to, jak se s tím naši nejlepší kuchaři vypořádají.

Jaký je přínos festivalů a televizních pořadu z oblasti gastronomie? Podívejte se na video

Lidé ale také rádi hledají exotické chutě. Tak například indická kuchyně, kterou ona sama dobře zná, protože v dětství v Indii vyrůstala, je zajímavá pro jednoduchost potravin. K jejím oblíbeným jídlům patří například Chana Masala, kterou zkouší při návštěvě zdejších indických restaurací.

„Zelenina v indické kuchyni vede, má úžasný vliv na organismus, preferuji používání zeleniny v teplé podobě, je to dobré i pro trávení,“ vysvětluje.


Maurerův výběr Grand Restaurant je celostátní anketa, do hodnocení vstupují obyčejní lidé. Korektnost je daná tím, že se započítává za každého hodnotitele jeden hlas.MONIKA MAUREROVÁ

Dříve jako stevardka často létala do rozvojových zemí, a proto dobře ví, že žijeme v prostředí, kde máme každý den na stole něco k pití a k jídlu – o to více bychom měli přemýšlet o lidech, kteří to nemají.

Lidé by také podle ní neměli zapomínat na to, aby se celá rodina sešla alespoň jednou denně u jídla. „Kdykoliv chci něco řešit, tak to nejde bez členů rodiny, ať už to jsou věci kladné nebo záporné,“ vysvětluje s tím, že dnešní rodiny by měly v této tradici babiček pokračovat.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio