Více než 5 milionů návštěvníků. V roce 2015 padaly na hradech a zámcích rekordy

Hrady a zámky se po zimní pauze znovu otevírají veřejnosti. Návštěvnická sezona začíná, a tak možná hledáte tip na výlet nebo přemýšlíte, co kasteláni a průvodci připravili nového.

„Pevně věřím, že naši kasteláni jsou připraveni,“ říká Naděžda Goryczková, generální ředitelka Národní památkového ústavu. Sama prý během uplynulého týdne navštívila hned několik památek – podívala se na důl Michal, prohlédla si zámek v Raduni a byla také na Karlštejně. „Připravujeme obnovu některých památek, sjednocujeme koncepce a prezentace,“ vysvětluje důvody pracovních návštěv.

Ne všechny památky však spravuje Národní památkový ústav, mnohé jsou v majetku soukromých osob a příspěvkových organizací. Ze zámků a hradů, které jsou ve správě památkového ústavu, podle jejích slov nejvíce v roce 2015 zaujal návštěvníky zámek Český Krumlov a zámek v Lednici. „Za rok navštívilo všechny naše objekty více než 5 milionů návštěvníků,“ uvádí v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

V čem jsou české hrady a zámky výjimečné? Jak začne turistická sezona na Pražském hradě? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio