Ondřej Kundra varuje: Anonymní weby šíří hoaxy. Jejich úkolem je podkopání vlády a zesílení vlivu antisystémových stran

22. březen 2016

Novinář Ondřej Kundra je autorem knihy Putinovi agenti. Popisuje v ní špionáž a působení ruských agentů.

„Člověk si klade otázku, co tady všichni ti ruští diplomati dělají,“ říká v úvodu rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou Ondřej Kundra a připomíná tak, že ruské velvyslanectví zaměstnává na 140 lidí.

„Pak jsou tu ruští špioni bez diplomatického krytí, které je těžké odhalit,“ pokračuje ve výčtu a nezapomíná ani na ruskou propagandu. „Ta na webech šíří dezinformace týkající se politiky i uprchlické krize,“ připomíná.

Po anexi Krymu si Rusové podle jeho slov definovali jiný způsob vedení války. Jejich koncept počítá s tím, že nebude třeba vysílat na cizí území tanky, ale s úvahou, že často stačí měkčí metody. Jednou z nich je právě dezinformační válka.

Čtěte také

„V Rusku fungují trollí stanice, odkud pracují vyškolení lidé. Ti šíří dezinformace v Rusku, aby zvýšili prestiž Vladimira Putina,“ popisuje. Jejich terči se stávají také velká britská média, jimž dodávají částečně lživé zprávy.

Ondřej Kundra, novinář

V Česku si můžeme všimnout zejména anonymních webů, které šíří hoaxy. „Jedním z úkolů je podkopat pozici vlády. Ta má proevropské směřování, proto je cílem oslabení premiéra a z malých antisystémových stran udělat větší,“ varuje Ondřej Kundra s tím, že tyto strany by Česko odklonily od Evropské unie směrem k Rusku.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio