Nejnavštěvovanější umělec Galerie Rudolfinum? Petr Nikl – 1000 lidí denně, říká ředitel

26. listopad 2014

„Nejdůležitější je vědět, kde díla umělců jsou a jak se k nim dostat,“ říká kunsthistorik a ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma, když nastiňuje přípravy na uměleckou výstavu. Mnohdy je ale obtížná domluva se samotnými umělci, potažmo galeriemi, které je zastupují. Více nastínil v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Jak vypadá práce s excentrickými umělci? „Je to jedna z nejtěžších věcí vůbec. Chystáme výstavu s názvem Model, která bude obsahovat díla 10 umělců. A jeden z nich se zašprajcoval jako malé dítě, že nebude s jiným člověkem v jedné místnosti,“ nastiňuje.

Obtížná domluva může také být s galerií, která stojí mezi umělcem galeristou nebo kurátorem výstav. „Je problém některých velkých galerií, které umělce zastupují, protože s ním mají své záměry z hlediska strategie, vysvětluje.

A právě zastupující galerie vědí, kde se díla nalézají a kam byla prodaná. „Někteří majitelé půjčují díla, aby se umění přenášelo dál, někteří chtějí díla finančně zhodnotit, jiní si chtějí jednoduše zajet na místo a podívat se, kde se jeho majetek vystavuje,“ popisuje.

A samotní návštěvníci? Ti se často chtějí dívat na hravé věci. „Zůstaneme-li u čísel, tak Petr Nikl měl za celých dvacet let existence Galerie Rudolfinum absolutně nejvyšší návštěvnost 1000 lidí denně,“ podotýká.

Výstava Jakea a Dinose Chapmanových Slepý vede slepého, 2013 (The Chapman Family Collection  2002)

Jaká je definice kýče? A čím se Petr Nedoma řídí při rozhodování o tom, co nového vystaví? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.