Michelinští šéfkuchaři jsou normální lidé, kteří milují svoji práci, láká ředitel Karlovského gastrofestivalu

Patricie Strouhalová a Tomáš Blabla - Foto: Olga Kořánková

Patricie Strouhalová a Tomáš BlablaFoto: Olga Kořánková

Tentokrát náš přenosový R-stream najdete v Beskydech, kde sledujeme gastrofestival ve Velkých Karlovicích. Devátý ročník této populární akce zaměřené na valašskou gastronomii a regionální produkty nabídne ochutnávky na dvanácti místech rozesetých v 3,5 kilometrů dlouhém údolí Léskové. Hostem je ředitel festivalu Tomáš Blabla.

Karlovský festival neprezentuje restaurace, tak jako festivaly ve velkých městech. Jde o festival postavený na místních tradicích, místních výrobcích, producentech a lidech, kteří dodávají svoje produkty celoročně do obchodní sítě. 

„Je to gastrofestival v lese. Pojďte se projít, pojďte ochutnat a kolik utratíte je jen na vás. Je to příjemná akce pro celé rodiny. Zveme i farmáře z rakouzska, maďarska i itálie, kteří přivážejí domácí suroviny. Je to stejný základ, stejná kuchyně.“
Tomáš Blabla, ředitel festivalu

„Festival vznikl jako myšlenka porovnat kvalitu a jistý hec, kdo má lepší frgál, lepší klobásu,“ směje se Tomáš Blabla. Festival také pomáhá zapojit mladé. „Je to jen o tom, umět lidi nadchnout. Kdo dokáže dobře práci prezentovat, dokáže navnadit další zájemce a jsme schopni je pro sebe získat v rámci učebních oborů.“ 

Letošním speciálním hostem je rakouský Michelin Toni Mörwald, jeden z nejznámějších a nejuznávanějších šéfkuchařů. „Je to výrazná osobnost. Je neskutečně entusiastický a dokáže nadchnout už jen tím, že je.“ Podle Blably je důležitý i tým lidí, kterými se šéfkuchař obklopuje. 

Čtěte také: Mořská ryba podávaná s vepřovým kolenem? To umí jen šéfkuchař Radek Kašpárek

R-stream ve Valašských Karlovicích - Foto: Olga Kořánková

R-stream ve Valašských KarlovicíchFoto: Olga Kořánková

Toni Mörwald je známý svou láskou ke sladkému. Jedna z jeho kuchařek obsahuje 400 receptů na sladkosti. Co si nenechat ujít? „Já miluji Kaiserschmarren, což je v podstatě český trhanec, byl oblíbeným dezertem císaře Josefa. Pan Mörwald má velmi ojedinělý recept na tuto pochoutku,“ láká Blabla. 

V minulých letech hostovali na festivalu michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska i České republiky. Co mají podle ředitele festivalu společného? „Jsou to normální lidé, kteří milují svoji práci. Jak jsou perfektní na sebe, chtějí být perfektní i pro ostatní.“ 

Autor:  Patricie Strouhalová  (pst)
Pořad: Host Lucie Výborné  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí-pátek 9:05; sobota-neděle 10:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace