Važme si našeho uhlí, každé ložisko by mělo být vytěžené, připomíná geolog Vladimír Slivka

24. srpen 2016

Česko má nejkvalitnější hnědé uhlí v rámci Unie, a je velká škoda, že těžba je rozšířená pouze na důl Bílina, říká geolog a ředitel Institutu čistých technologií těžby a užití energetických surovin. Pokud Evropa nezačne rozvíjet průzkum a těžbu vlastních surovin, tak se zabrzdí ekonomický růst celé EU.

Rozvoj lidské společnosti byl svázán s rozvojem těžby nerostů – doba kamenná, železná, bronzová, 21. století je pak dobou prvků vzácných zemin. Ale jak je získávání, těžba a využití nerostných surovin důležité, to si podle něj Evropa uvědomila poměrně pozdě.

V rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou také cituje ze zprávy předložené EU, kteří říká, že pokud Evropa nezačne rozvíjet průzkum a těžbu vlastních surovin, tak se zabrzdí ekonomický růst celé EU.


Odhadovat, kdy dojde ropa, zemní plyn, uhlí je velice složité, protože vycházíme z prozkoumaných zásob, ale stále ještě existují obrovské prostory, kam geologická noha nevstoupila. VLADIMÍR SLIVKA

Těžbu uhlí ukončily postupně země jako Anglie, Francie, Španělsko, Porýní… Dnes koksovatelné uhlí těží Polsko, v menší míře Česko. „Byť koksovatelné uhlí prožívá krizi, tak pevně věřím, že se cenový propad odrazí ode dna a cena půjde nahoru,“ vysvětluje.

Potvrzuje také, že Česko má nejkvalitnější hnědé uhlí v rámci EU, a je velká škoda, že těžba je rozšířená pouze na důl Bílina. „Naše uhlí je opravdu kvalitní a měli bychom si ho vážit. Každé ložisko by mělo být úplně vytěženo,“ podotýká.

Nastiňuje zároveň predikace pro Evropu, podle které v první polovině 21. století budou stále dominovat fosilní paliva, až ve druhé polovině přijde na řadu uran.

A bude se v Česku někdy těžit břidlicový plyn? „Vláda se rozhodla, že nepovolí ani průzkum, natož těžbu. Což nechápu, protože průzkum chtěly dělat zahraniční společnosti, nás by to nestálo nic,“ říká.

Vladimír Slivka

Břidlicový plyn na českém území podle něj možná ani není, ale vrty do tří až šesti kilometrů mohly poskytnout informace, které by sloužily k jiným surovinám.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio