Zamrzlý konflikt je, když se nestřílí. Tady se střílí každý den, popisuje východní Ukrajinu dokumentarista

3. březen 2018

Jaká je situace na východní Ukrajině a co se skrývá pod termínem relativní klid? Bylo nebezpečné tam natáčet? Hostem je dokumentarista Zdeněk Chaloupka, autor snímku Zapomenutá válka.

Bakalářský film Ukaž mi válku natočil v sedmadvaceti letech. To už je věk, kdy přicházejí zlomové okamžiky. „Dostal jsem se do míst, která mě svým způsobem lákala vidět. Film je o práci fixera, což je člověk, který doprovází zahraniční štáby v oblastech, které jsou konfliktní. Sledoval jsem, jak fungují váleční průvodci, převaděči, produkční.”

Co vedlo Chaloupku ke studiu dokumentu? „Má velkou tradici, vyvinul se ve spoustu žánrů. Každý dokumentarista to vnímá jinak. Pro český dokument je tradičnější, že dokumentaristé situace vyvolávají. Mám rád dokumenty osobní, když se nalepím na lidi, prožívám s nimi ty situace a zároveň se z nich otázkami snažím dostat i něco navíc.“


Zdeněk Chaloupka pobýval na Ukrajině s přestávkami tři roky. Absolvoval politologii a mezinárodní vztahy, navázal studiem dokumentu na FAMU. Poslední tři roky jezdí pravidelně na Ukrajinu. Zde natočil film Ukaž mi válku a několik reportáží.

Mění se ambice filmaře poté, co natočí svůj film? „Ambice jsou stejné, dokázat něco v tom dokumentárním světě, ukázat, že tohle je moje téma, moje oblast nebo můj přístup. Pak máte ty ambice, které vás svírají,“ vypráví Chaloupka o natáčení svého bakalářského filmu Ukažte mi válku, kdy čekal na odjezd na frontu několik měsíců.

„Nedařilo se mi několik měsíců odjet a pořád jsem sledoval tu válku, která se vyvíjela, nevyvíjela a já jsem měl pocit, že už jsem tam měl dávno být. Byl jsem z toho nervózní a ve chvíli, kdy jsem tam odjel a natočil první část, tak jsem se uklidnil. Měl jsem pocit, že teď už je to všechno v pořádku,“ vzpomíná Chaloupka.


Kolumbijci chtěli vidět válku a ten film je ironizuje, ale jestli mám být upřímný, možná i já jsem ji chtěl vidět a trochu zažít. Teď když se tam vracím, jsem soustředěnější na to téma, které je za tou válkou, nejdu po tom prvním dobrým.dokumentarista Zdeněk Chaloupka

O konfliktu se začíná mluvit jako o zapomenutém, zamrzlém

„Co se týče obětí, je to zhruba jeden voják za den. Je to vlastně velké číslo, ve srovnání s prudkými boji, které byly předtím, je to malé číslo. O konfliktu se začíná mluvit jako o zapomenutém, případně někdy i zamrzlém,“ vysvětluje Chaloupka situaci na Ukrajině.

Označení zamrzlý konflikt místní ale odmítají. „Když jsem tam byl, přímo jsem se ptal. Všichni do jednoho řekli, že tak to není. Zamrzlý konflikt je, když se nestřílí. Tady se střílí každý den,“ popisuje Chaloupka.


Interaktivní webový dokumentární film Zapomenutá válka přináší svědectví o téměř čtyři roky trvajícím konfliktu na východní Ukrajině. Průvodce Nazar se snaží objektivně vysvětlit příčiny války, proto vede diváka regionem Donbasu a naráží na jeho složitou historii a hornickou hrdost. Kromě historického kontextu však seznamuje diváka především s každodenní realitou života v takzvané šedé zóně, území přiléhajícímu k frontové linii. zdroj: Institut dokumentárního filmu

V šedé zóně zůstávají podle dokumentaristy především senioři, lidé v důchodovém věku, což způsobuje návazné problémy. „Co se týče mladých lidí, ti se převážně přesunuli do větších měst, která jsou teď bezpečná a žijí normální život.“

Co žene filmaře stále na stejné místo? „Začnete se zabývat jedním tématem a na to se začnou nabalovat další a další a máte problém z toho vyskočit. Zároveň nemám pocit, že ten konflikt chápu, že se v něm orientuji, je pro mě důležité dostávat se dál a dál,“ vysvětluje Chaloupka.

autor: pst
Spustit audio