V knížkách si s lidmi na této straně oceánu povídám, přiznává český spisovatel a lékař žijící v Kanadě

15. duben 2016

Češi mají smysl pro srandu, Kanaďané pro humor. A právě na Kanadu nedá dopustit – nádherná země, kde jsou lidé tolerantní a přátelští, jednoduše dobře se tam žije. Snad proto tam spisovatel a lékař Zdeněk Hanka na přelomu tisíciletí emigroval. A aby se podělil se svými zkušenostmi, tak vydal několik knih, tu nejnovější naleznete na pultech pod názvem Severně od šedesáté páté.

Ke svým profesím přistupuje s úctou – napsání textu ještě člověka nekvalifikuje na spisovatele, a stejně tak lékař má k člověku blízko, není jen balíkem vědomostí.

Pro své psaní si zvolil pseudonym, jeho pravé občanské jméno zní Zdeněk Šťastný, ale protože už jeden člověk s tímto jménem v Česku píše, tak si jako příjmení zvolil Hanka – podle jména jeho ženy, s níž je třicet čtyři let.

V Kanadě se odehrává děj románu Severně od šedesáté páté, ve kterém využil zkušeností ze své záchranářské profese a z kanadského prostředí. „Musím vycházet ze znalosti prostředí, to je nezbytná kulisa, také musím mít něco, co chci sdělit. A pak pustím do hry své postavy,“ vysvětluje s rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Čtěte také

Hrdiny svých knih nechává vést příběhem, dialogy vedou přirozeně – sami netuší, co je vlastně čeká. Narozdíl od něj jako od autora.

A jak vnímá lidské hodnoty? „Mnohem důležitější než peníze je, když si lidé rozumí a mají k sobě blízko,“ podotýká. A v té souvislosti upozorňuje, že lidé v Česku jsou trochu více ovládaní penězi. „Jednou budou mít kocovinu a zjistí, že peníze nepatří na první místo v hodnotách člověka,“ dodává.

Zdeněk Hanka přinesl do studia Radiožurnálu své knihy

V angličtině nepíše – musí vědět, co chce říct, přesněji řečeno nalézt výraz, který sedí a patří do příběhu. „Češtinu si chci udržet, dbát, aby byla gramaticky správná. Ale je pravda, že sám někdy hledám slova,“ přiznává.

Prostřednictvím knížek si povídá s lidmi, kteří jsou na této straně oceánu, hrdinové a postavy jeho knížek mu k tomu pomáhají. „Vysílám je k lidem, které znám a které mám hluboko v srdci,“ říká.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.