Příroda má obdivuhodnou sílu, člověka nepotřebuje, říká zoolog Miroslav Šebela

22. leden 2018

Za jedinečnými místy nemusíme létat na druhý konec světa. Někdy stačí lépe se rozhlédnout kolem sebe. Své o tom ví Miroslav Šebela, vedoucí zoologického oddělení Moravského zemského muzea. Už čtyřicet let se soustavně studuje jediné území: výjimečný mokřad v sousedství Novomlýnských nádrží. „Je to můj koníček i profese,” shrnuje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Když v roce 1975 nastoupil do Moravského zemského muzea, dostal zdánlivě nesplnitelný úkol: zdokumentovat současnost. „Rozhodl jsem se tehdy, že budu sledovat obojživelníky prchající před buldozery a bagry, když se stavěly Novomlýnské nádrže,” vzpomíná, jak se dostal k celoživotnímu zkoumání tamní přírodní lokality Betléma.

Právě díky Betlému během následujících let zjistil, že příroda má jednu úžasnou schopnost. „Má šílenou sílu přetrvat naše ataky, sama se s nimi srovnat a pomalu se zvedat,” vypočítává. A připomíná případy, kdy se kvůli opravě střední nádrže Nové Mlýny částečně vypustily - a najednou začal fenomenální proces přírodní obnovy.

„Síla krajiny je obdivuhodná. Cesta k původnější krajině, ke krajině zalesněné vede přes přirozenou obnovu. Vůbec nejsou třeba nákladné investice, příroda by se vrátila sama,” zdůrazňuje Šebela.

Betlém se bude revitalizovat


Cesta k původnější krajině, ke krajině zalesněné vede přes přirozenou obnovu. Vůbec nejsou třeba nákladné investice, příroda by se vrátila sama.

Kdyby tedy člověk zničehonic zmizel, příroda by s tím velmi dobře poradila sama. Přesto - především pod vlivem působení člověka - příroda stárne. Například v Betlémě, který Šebela dlouhodobě sleduje, v uplynulých desítkách let výrazně poklesla druhová pestrost.

„Podařilo se mi ale dosáhnout toho, že následující zimu budu Betlém alespoň částečně revitalizovat, pokusím se tam tak navrátit dobu před třiceti lety,” slibuje s tím, že částečná revitalizace mokřadu rozhodně prospěje.

autoři: lvb , als
Spustit audio