Projekt Generation What dorazil do Česka. „Taková koláž mladého životního stylu,“ přibližuje sociolog

11. duben 2016

Dali jste si někdy s rodiči jointa? Tak to je jedna z celkem 148 otázek, které můžete nalézt v dotazníku mezinárodního projektu Generation What, který startuje v Česku. Akce je zaměřená na mladé lidi ve věku 18 až 34 let, účastnit se ale může každý. Co je cílem experimentu? Právě na to odpovídal v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou sociolog Martin Buchtík.

Pilotní projekt odstartoval ve Francii před dvěma lety. V tuto chvíli se projektu účastní na 11 zemí, které otázky překládají a přizpůsobují svému prostředí.

A nejinak je tomu v České republice. „Některé otázky jsme přetransformovali, aby byly srozumitelnější,“ vysvětluje. Lidé přitom nemusí sdělovat své osobní údaje, pouze věk, pohlaví nebo vzdělání, dotazník je také rozdělený na základní části a nechává člověku svobodnou vůli odejít.

Celá akce, na které se podílí Český rozhlas spolu s Českou televizí, poběží několik týdnů, a nejde přitom o projekt pro generaci, ale s generací. „Taková koláž mladého životného stylu,“ podotýká. A jak by měl vypadat výstup? Žádná závěrečná zpráva v podobě hodinového rozhovoru s mladými lidmi, ale spíše soubor různých věcí.

Připomíná také, že většina lidí o sobě chce něco povědět a je pro ně důležité, když se ostatní o jejich sdělení zajímají. Pro Generation What je totiž charakteristické, že nejde o jednu generaci, ale mnoho životních stylů, individualismu a technologií.

Experiment kromě otázek nabízí i medailonky, ve kterých mohou mladí lidé o sobě něco sdělit. „V tuto chvíli máme něco přes 10 medailonků,“ pochvaluje si.

Martin Buchtík

Ačkoliv je projekt zaměřen na mladé lidi mezi 18 až 34 lety, odpovídat mohou lidé i jiné věkové kategorie. Ti pak po každé odpovědi uvidí srovnání s celou populací – zda jejich názor stojí proti ostatním, nebo zda se s nimi shoduje. „Data budeme používat pro mezigenerační srovnání,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio