Prolitá krev na Ukrajině zkomplikuje lidem situaci po několik generací, míní historik Alexej Kelin

1. říjen 2014

„Lidé, kteří mají odlišný názor, vyznávají evropské demokratické hodnoty, jsou většinou zticha a zpátky,“ říká historik Alexej Kelin, který pochází z rodiny ruských protikomunistických emigrantů. Naopak viditelní jsou podle něj Rusové, kteří křičí a berou Vladimira Putina jako zachránce Ruska a Sovětského svazu číslo 2. Proč příslušníci střední třídy odcházejí z Ruska? A jaká je budocnost Ukrajiny? Nejenom to nastínil v Hostu Radiožurnálu.

„Šíření zla ničemu nepomůže, tím více se oddalují normální vztahy, jinudy než přes morálku a etiku, na kterých byla postavena evropská civilizace, cesta nevede,“ popisuje důvody, proč má být Rusům žijícím v zahraničí nabízeno vzdělání a útočiště.

Čtěte také

Český národ podle něj neposlechl Karla Čapka, který napsal esej Proč nejsem komunistou, neposlechl také ruskou emigraci a v roce 1946 sám komunisty zvolil. „Rusko postavilo úzkou vrstvu intelektuální elity do občanské války, mladí lidé a studenti šli do Bílé armády, ale byli v menšině a podlehli demagogii a lži,“ vysvětluje.

Rusové po divokých 90. letech začali opět věřit ve spasitele. „Putin do toho šel s geniální znalostí mentality jak vlastního národa, tak demokratických zemí na Západě. Spojila se mafie finanční s kágébáckou, a tím způsobem vybudovali vertikálu moci v Rusku,“ říká.

Historik Alexej Kelin byl hostem moderátorky Lucie Výborné

A jak vnímá ukrajinský konflikt? „Ukrajinu neutáhne ani Rusko, ani Evropa. Mentalita na Ukrajině je podobná jako v Rusku, jenom se na obou stranách používají špatné metody,“ míní s tím, že stále doufá v zázraky.

„Když touhle velkou cenou bude zaplaceno poučení pro budoucí generaci, tak to by snad mohlo být pozitivní,“ dodává.

Jakou roli v Rusku hraje pravoslavná církev? A jak vypadá vertikála moci v Rusku? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.