První pomoc je jednoduchá. Když někdo zkolabuje, nedýchá a netluče mu srdce, stlačujte hrudník, radí lékařka

28. srpen 2015

Snažte se zachovat klidnou hlavu, myslete na svou bezpečnost a v případě třeba dopravní nehody se snažte chovat tak, abyste neohrozili sami sebe, popisuje předsedkyně Společnosti urgentní medicíny a katastrof Jana Šeblová hlavní zásady pomoci.

„Pak je důležité zjistit počet účastníků nehody. A samozřejmě zavolat záchranku,“ vysvětluje. Po telefonátu už toho podle ní lidé moc nestihnou. Za stěžejní považuje především zástavu krvácení a zprůchodnění dýchacích cest. „Resuscitace je týmová práce,“ dostává se k práci zdravotníků.

Většina výjezdů, kterých se účastní, jsou v domácnostech. „Zasahujeme v celém sociálním spektru,“ vysvětluje a vzpomíná na nedávný zásah terénu v lomech na Berounsku. „Před lety jsme tam byli na pomaturitním výletě, ale to jsme byli mladí. Když jsem tam nedávno lezla pro pacientku, nebylo to vůbec jednoduché. Uvědomovala jsem si, že nemáme jištění,“ popisuje.

Čtěte také

Kromě popisu často psychicky náročné práce má Jana Šeblová i dobrou zprávu – přibývá lidí, kteří jsou schopni resuscitace. Vliv mají hned dva faktory. „Současná doporučení jsou velmi jednoduchá. Když někdo zkolabuje a nedýchá, masírujte hrudník. Stlačujte, stlačujte, stlačujte,“ potvrzuje tato lékařka doporučení, která často vidíme i v hromadných dopravních prostředcích.


Krevní skupina napsaná na náramku vám nepomůže
„V nemocnici se krevní skupina vždy kontroluje. Nikdo by si nikdy nedovolil jen na základě přívěsku aplikovat nějakou krevní skupinu,“ vysvětluje Jana Šeblová.

Druhým faktorem je práce operátorů, kteří jsou schopni i během krátké chvíle zjistit, co je třeba udělat. „Snaží se rozpoznat zástavu srdce po telefonu, což je hodně těžký úkol,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.