Pustina ukazuje krutý život na vesnici, kde panují nepříjemné vztahy, přibližuje osmidílné drama Petra Špalková

7. červenec 2016

Režisér Jan Svěrák zanedlouho začne natáčet film Po strništi bos. Dějově se film odehrává rok nebo dva před Obecnou školou, a tetu Zdeňka Svěráka v něm hraje herečka Petra Špalková. Film snad uvidíme v Karlových Varech příští rok, letos je ale herečka na festivalu kvůli osmidílné sérii Pustina, ve které hraje.

Za tři dny viděla už osm filmů, včetně dvou dílů Pustiny, což je podle ní propracovaný příběh. Je natočený do detailu tak, že nic nepropadne. „Každý záběr je velmi pečlivě vybraný, aby směřoval k cíli,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

Pochvaluje si také spolupráci s režisérem Ivanem Zachariášem, který skládá situace a obrázky s pečlivostí, která je podle ní na české poměry nevídaná. „Medovým hlasem a klidem navodí na natáčení velice příjemnou atmosféru, herci začnou fungovat, máte šanci hrát,“ říká.

V Pustině ztvárnila roli místostarostky, která bojuje za lidi, kteří ve vesnici žijí. „Je to taková pustina o lidech, krutý život na vesnici, kde panují nepříjemné vztahy,“ přibližuje.

Čtěte také

Kromě hraní v divadle a ve filmu vyučuje herectví. Své studenty se snaží vést k sebevědomí, snaží se je podporovat a dopovat optimismem, vést k tomu, aby jednali a vybírali si práci svým srdcem. „To, že povolání je ponižující zejména na začátku, je samozřejmostí,“ vyzdvihuje.


Na castingy chodím spíše pasivně, s velkým studem, malým sebevědomým, ale dnes už si říkám, že osud mě stejně dovede tam, kde mám stát. PETRA ŠPALKOVÁ

Z budoucích herců a hereček nechce vychovat tupé ovečky, které budou vždy kývat, ale chce, aby se orientovali v textu a byli schopní případně oponovat.

K dalším jejím aktivitám patří k namlouvání audioknih, k čemuž má velký respekt – režiséři jsou velmi neinvazivní, jenom lehce korigují, což ji vyhovuje. „To, co tomu mikrofonu vdechnete, je na vás,“ vysvětluje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio