Putinův vpád na Krym byl obranný tah! A Západ se přepočítal, míní Jan Petránek

Konflikt na východě Ukrajiny není podle Jana Petránka ani zdaleka tak významný v porovnání s událostmi kolem Islámského státu. A nelidská smrt jordánského pilota, kterého upálili džihádisté? „To v islámském světě nic nového,“ míní nestor české žurnalistiky, zpravodaj a komentátor Jan Petránek, podle kterého se muslimský svět nijak nerozdělí.

„To, co se děje s islámským šílenstvím, je jádrová záležitost historie 21. století,“ říká, ale také připomíná, že praktiky radikálních islamistů nejsou nijak nové. „Teď se to dává na internet – jde o princip vyděsit svět, strach je velkou součástí,“ vysvětluje.

A v té souvislosti připomíná pakistánské město Karáčí, kde se mezi 18 milióny obyvateli odehrávají krvavé boje. „Lidé tam byli upalováni a nikdo o tom nevěděl,“ podotýká. A je Jan Petránek také Charlie? „Jsem český Honza, který stojí velice blízko Charlie Hebdo,“ říká s tím, že karikatury na tomto světě musí být. „Kdo se bojí smíchu, přestává být člověkem,“ dodává.

Čtěte také

Podle něj se svět dokáže radikálním islamistům postavit, pokud ale budou mít politici dostatek rozumu. „Musí sledovat vyšší zájem, než jak se pere jeden stát proti druhému,“ podotýká s tím, že mezi Čínou a USA se vše hlavní odehrává na bitevním poli ekonomie.

Rusko nechtělo přijít o vojenskou základnu

Ohledně rusko-ukrajinského konfliktu je většina Rusů zahořklá z toho, co vše jim Západ způsobuje. „Ve chvíli, kdy pravý sektor a fašizující skupiny provedly převrat v Kyjevě, tak Rusko pochopilo, co pro ně znamená zpráva, že na Krymu tři ukrajinské společnosti budují komplex budov, aby se tam usadila CIA,“ upozorňuje komentátor.

Čtěte také

Jakmile by se stala Ukrajina prozápadní, první věcí, k níž by podle Jana Petránka došlo, by bylo vyhnání černomořské flotily z Krymu. Z Ruska by se tak stala druhořadá mocnost.

Podle Jana Petránka Rusko čeká na rozumný návrh

„Kdyby Putin na Krym nevpadnul, tak by ho do dvou let podříznula jeho vlastní militantní skupina,“ říká s tím, že šlo o obranný tah, aby Rusko nepřišlo o nejdůležitější vojenskou základnu.

Západ se podle něj přepočítal a Ukrajina je nyní ekonomicky na zhroucení. „Rusko čeká na to, až někdo přijde s rozumným návrhem,“ uzavírá.

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio